Путин нуди оружје Саудијској Арабији послије напада: Одлучите мудро, као Иран и Турска

Танјуг
Путин нуди оружје Саудијској Арабији послије напада: Одлучите мудро, као Иран и Турска

Анкара - Руски предсједник Валдимир Путин понудио је у Анкари Саудијској Арабији да јој Русија прода своје оружје, послије напада на нафтна постројења те земље .

Путин је понудио руске противваздушне системе да би бранила своју територију послије недавних напада.

“Спемни смо да обезбједимо значајну помоћ Саудијској Арабији и та земља би донијела мудру државничку одллуку као што је то својевремено учинио Иран куповином С-300 и као што је турски предсједник Ердоган урадио када је купио посљедњи С-400 противваздушни одбрамбени систем од Русије”, рекао је Путин, преноси Ројтерс.

Он је послије разговора с турским и иранским колегама, Реџепом Тајипом Ердоганомм и Хасаном Роханијем, о Сирији, истакао да би то оружје заштитило свако инфраструктурно постројење у Саудијској Арабији.

Антипобуњеничка коалиција, коју у Јемену предводи Ријад, саопштила је данас да је оружје коришћено у нападу на нафтна постројења, који је изазвао драстично смањење производње нафте и повећао страх од војне ескалације између САД и Ирана, произведено у Ирану.

Одговорност за напад преузели су јеменски шиитски побуњеници Хути, против којих Саудијска Арабија и њени савезници војно интервенишу већ 4,5 године.

Амерички државни секретар Мајк Помпео је оцијенио да нема ниједног доказа да је “напад без преседана на глобално снабдијевање енергентима” дошао из Јемена. Вашингтон оптужује Техеран да стоји иза напада.

Русија је данас позвала међународну заједницу да “не доноси исхитрене закључке”.

“Позивамо све земље да се уздрже од акција и исхитрених закључака који би додатно погоршали ситуацију, већ да потпуно супротно, одрже линију која ће помоћи да се ситуација умири”, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана