Pukla brana, izlila se toksična voda iz rudnika

Tanjug
Foto: Terram.cl

KABILDO - Dok obilne kiše nastavljaju da pustoše Čile, presjecajući čitave dijelove te zemlje i uništavajući hiljade domova, oblast Kabildo u centralnom Čileu se suočilo sa pucanjem brane na rudarskom jalovištu, razlivanjem teških metala po čitavom području i trovanjem okolnih izvora vode.

Kako je saopštila je čileanska agencija za životnu sredinu SMA, tokom noći 13. juna toksične vode počele su da se izlivaju iz jalovišta koja pripada rudniku bakra Las Senizas zbog jakih kiša, izlažući riziku obližnja vodoizvorišta, uključujući reku La Liga, prenosi Rojters.

“Izlivanje toksičnih materija je veoma uznemirujuće za ovu zajednicu. Niko ne voli da živi s jalovištem iza svoje kuće”, rekao je Viktor Donoso, lokalni zvaničnik Kabildoa.

Čile je najveći svjetski proizvođač bakra, a Kabildo je poljoprivredno područje poznato po proizvodnji avokada i danas mnogi stanovnici strahuju zbog uticaja ozlivanja jalovišta.

“Priznajem da je bilo grešaka u našem upravljanju”, rekao je Andres Monarde, operativni menadžer rudnika Las Senizas tokom sastanka sa lokalnim stanovništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana