Пукла брана, излила се токсична вода из рудника

Танјуг
Foto: Terram.cl

КАБИЛДО - Док обилне кише настављају да пустоше Чиле, пресјецајући читаве дијелове те земље и уништавајући хиљаде домова, област Кабилдо у централном Чилеу се суочило са пуцањем бране на рударском јаловишту, разливањем тешких метала по читавом подручју и тровањем околних извора воде.

Како је саопштила је чилеанска агенција за животну средину СМА, током ноћи 13. јуна токсичне воде почеле су да се изливају из јаловишта која припада руднику бакра Лас Сенизас због јаких киша, излажући ризику оближња водоизворишта, укључујући реку Ла Лига, преноси Ројтерс.

“Изливање токсичних материја је веома узнемирујуће за ову заједницу. Нико не воли да живи с јаловиштем иза своје куће”, рекао је Виктор Доносо, локални званичник Кабилдоа.

Чиле је највећи свјетски произвођач бакра, а Кабилдо је пољопривредно подручје познато по производњи авокада и данас многи становници страхују због утицаја озливања јаловишта.

“Признајем да је било грешака у нашем управљању”, рекао је Андрес Монарде, оперативни менаџер рудника Лас Сенизас током састанка са локалним становништвом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана