Prvi rezultati sudbonosnog glasanja u Škotskoj, vodi SNP

Tanjug
Prvi rezultati sudbonosnog glasanja u Škotskoj, vodi SNP

GLAZGOV - Prvi rezultati na ključnim izborima za škotski parlament koji bi mogli da odrede budućnost Ujedinjenog Kraljevstva, idu u prilog glavnoj škotsku partiji za nezavisnost, javlja Rojters.

Vladajuća Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila je tri od prva četiri poslanička mjesta koja su proglašena, iako porast podrške opozicionim pro-sindikalnim strankama ukazuje na to da bi konačni ishod izbora mogao biti vrlo neizvjestan.

SNP je saopštio da namerava da održi još jedan referendum o otcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva do 2023. godine, ukoliko u parlamentu koji ima 129 mjesta većina bude za nezavisnost, uspostavljajući potencijalni pravni sukob sa premijerom Borisom Džonsonom, koji tvrdi da će odbiti takvo glasanje.

Britanski odlazak iz Evropske unije, potez kojem se usprotivila velika većina u Škotskoj, percepcija da je škotska vlada dobro podnijela krizu izazvanu pandemijom Kovid-19 i antipatija prema Džonsonovoj konzervativnoj vladi u Vestminsteru, pojačali su podršku pokretu za nezavisnost, piše Rojters.

SNP treba da dobije još najmanje četiri mjesta da bi osvojio apsolutnu većinu od 65, ali mogao bi i da se osloni na podršku nezavisne Zelene stranke, koja je 2016. godine zauzela pet mesta, da bi sprovela drugi referendum.

Rezultati sa oko dve trećine od 73 mesta u izbornoj jedinici treba da budu poznati u toku dana.

Preostala i regionalna mesta, dodeljena po složenom proporcionalnom sistemu zastupanja zasnovanom na drugom glasanju, biće objavljen sutra.

Škoti su 2014. godine glasali sa 55 prema 45 odsto glasova da ostanu deo Ujedinjenog Kraljevstva, što bi, prema pro-unionističkim strankama, trebalo da bude glasanje koje se održava jednom u generaciji.

Ankete sugerišu da bi ishod drugog referenduma bio previše neizvestan za prognoziranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana