Први резултати судбоносног гласања у Шкотској, води СНП

Taњуг
Први резултати судбоносног гласања у Шкотској, води СНП

ГЛАЗГОВ - Први резултати на кључним изборима за шкотски парламент који би могли да одреде будућност Уједињеног Краљевства, иду у прилог главној шкотску партији за независност, јавља Ројтерс.

Владајућа Шкотска национална странка (СНП) освојила је три од прва четири посланичка мјеста која су проглашена, иако пораст подршке опозиционим про-синдикалним странкама указује на то да би коначни исход избора могао бити врло неизвјестан.

СНП је саопштио да намерава да одржи још један референдум о отцјепљењу од Уједињеног Краљевства до 2023. године, уколико у парламенту који има 129 мјеста већина буде за независност, успостављајући потенцијални правни сукоб са премијером Борисом Джонсоном, који тврди да ће одбити такво гласање.

Британски одлазак из Европске уније, потез којем се успротивила велика већина у Шкотској, перцепција да је шкотска влада добро поднијела кризу изазвану пандемијом Ковид-19 и антипатија према Джонсоновој конзервативној влади у Вестминстеру, појачали су подршку покрету за независност, пише Ројтерс.

СНП треба да добије још најмање четири мјеста да би освојио апсолутну већину од 65, али могао би и да се ослони на подршку независне Зелене странке, која је 2016. године заузела пет места, да би спровела други референдум.

Резултати са око две трећине од 73 места у изборној јединици треба да буду познати у току дана.

Преостала и регионална места, додељена по сложеном пропорционалном систему заступања заснованом на другом гласању, биће објављен сутра.

Шкоти су 2014. године гласали са 55 према 45 одсто гласова да остану део Уједињеног Краљевства, што би, према про-унионистичким странкама, требало да буде гласање које се одржава једном у генерацији.

Анкете сугеришу да би исход другог референдума био превише неизвестан за прогнозирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана