Prva sjednica novog Bundestaga, Merkelova na tribini za goste

Tanjug
Foto: Tanjug

BERLIN - Njemački Bundestag sastao se danas na konstitutivnoj sjednici, na kojoj po prvi put posle 16 godina kancelarka Angela Merkel sjedi na tribini za goste.

Prvi put od 1990. Merkelova nije više poslanica. Teoretski ona je imala mogućnost da, kao članica aktuelne vlade, sjedi na mjestu predviđenom za izvršnu vlast u plenarnoj Sali, ali se od toga u Njemačkoj prema tradiciji odustaje. Danas posle podne njoj će predsjednik Njemačke Frank-Valtera Štajnmajer uručiti nalog o otpuštanju vlade, što znači da će vlada koju ona još vodi biti samo u tehničkom mandatu i to do početka decembra kada se očekuje izbor novog kancelara.

 Na tribini za goste sjedelo je i 23 poslanika Alternative za Njemačku (AfD), jer je u plenarnoj dvorani na snazi primjena takozvanog 3G pravila, a to znači da u salu mogu samo oni koji su vakcinisani, preležali kovid19 ili koji imaju negativan test.

Svi koji se protive vakcinaciji ili korona testu morali su na tribinu za goste, a to je slučaj sa članovima desničarske AfD. Poslanik Karsten Hilse vidljivo je protestovao protiv tog pravila i nosio je na reveru stiker sa natpisom „nisam vakcinisan“.

 Dosadašnji predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble je otvorio konstitutivnu sjednicu, a prvo pitanje se ticalo upravo toga. AfD je,naime, željela da sjednicu otvori najstariji poslanik, a to je u novom sazivu Bundestaga njihov 80-ogodišnji Aleksandar Gauland, međutim to je spriječila velika većina u Bundestagu.

 Šef poslaničkog kluba CDU/CSU Mihael Grose-Bremer objasnio je da osobe koje negiraju holokaust nisu kvalifikovane za predsjedavanje konstitutivnom sjednicom. Šojble je, u svom obraćanju, kritikovao vladu zbog korona politike, ističući da je trebalo poslušati ne samo lekare već i sociologe, ekonomiste, psihologe i pedagoge. Poslanicima je poručio da oni ne oslikavaju samo dio stanovništva, već su predstavnici cijelog naroda. „Bundestag nikada neće biti egzaktna slika našeg društva. Nepravilno je shvatanje da društvene grupe mogu biti predstavljane samo preko svojih predstavnika“, objasnio je on. Zanimljivo je da se novoj poslanici Pauli Piehota iz stranke Zeleni ne sviđaju njemačke nacionalne boje. Ona se preko interneta požalila na crno-crveno-zlatne narukvice koje su dobili poslanici koji su ispunili 3G pravilo, ocijenivši da je to "najružnija festivalska narukvica svih vremena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana