Прва сједница новог Бундестага, Меркелова на трибини за госте

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕРЛИН - Њемачки Бундестаг састао се данас на конститутивној сједници, на којој по први пут после 16 година канцеларка Ангела Меркел сједи на трибини за госте.

Први пут од 1990. Меркелова није више посланица. Теоретски она је имала могућност да, као чланица актуелне владе, сједи на мјесту предвиђеном за извршну власт у пленарној Сали, али се од тога у Њемачкој према традицији одустаје. Данас после подне њој ће предсједник Њемачке Франк-Валтера Штајнмајер уручити налог о отпуштању владе, што значи да ће влада коју она још води бити само у техничком мандату и то до почетка децембра када се очекује избор новог канцелара.

 На трибини за госте сједело је и 23 посланика Алтернативе за Њемачку (АфД), јер је у пленарној дворани на снази примјена такозваног 3Г правила, а то значи да у салу могу само они који су вакцинисани, прележали ковид19 или који имају негативан тест.

Сви који се противе вакцинацији или корона тесту морали су на трибину за госте, а то је случај са члановима десничарске АфД. Посланик Карстен Хилсе видљиво је протестовао против тог правила и носио је на реверу стикер са натписом „нисам вакцинисан“.

 Досадашњи предсједник Бундестага Волфганг Шојбле је отворио конститутивну сједницу, а прво питање се тицало управо тога. АфД је,наиме, жељела да сједницу отвори најстарији посланик, а то је у новом сазиву Бундестага њихов 80-огодишњи Александар Гауланд, међутим то је спријечила велика већина у Бундестагу.

 Шеф посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ Михаел Гросе-Бремер објаснио је да особе које негирају холокауст нису квалификоване за предсједавање конститутивном сједницом. Шојбле је, у свом обраћању, критиковао владу због корона политике, истичући да је требало послушати не само лекаре већ и социологе, економисте, психологе и педагоге. Посланицима је поручио да они не осликавају само дио становништва, већ су представници цијелог народа. „Бундестаг никада неће бити егзактна слика нашег друштва. Неправилно је схватање да друштвене групе могу бити представљане само преко својих представника“, објаснио је он. Занимљиво је да се новој посланици Паули Пиехота из странке Зелени не свиђају њемачке националне боје. Она се преко интернета пожалила на црно-црвено-златне наруквице које су добили посланици који су испунили 3Г правило, оцијенивши да је то "најружнија фестивалска наруквица свих времена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана