Prognoza OECD-a: Evropu u 2023. očekuju nestašice i recesija

Anadolija
Prognoza OECD-a: Evropu u 2023. očekuju nestašice i recesija

ISTANBUL - Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) snizila je prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. i upozorila da bi se mnoge evropske države mogle suočiti s recesijom sljedeće godine.

Privremeni izvještaj OECD-a objavljen danas revidira naniže procjenu rasta globalnog BDP-a sa 2,8 na 2,2 odsto, što je pad za koji se okrivljuje „agresija Rusije na Ukrajinu“.

-Svjetski BDP sljedeće godine biće najmanje 2,8 biliona dolara manji od prethodnih projekcija - navodi se u saopštenju.

U izvještaju se dodaje da bi nedovoljna diverzifikacija ponude i smanjenje potražnje mogli uzrokovati nestašice koje će podići cijene energije, narušiti povjerenje i finansijske uslove i učiniti neophodnim da preduzeća privremeno racionalizuju upotrebu gasa.

Iz OECD-a navode da bi ovi šokovi mogli smanjiti rast u evropskim ekonomijama za više od 1,25 procentnih poena u 2023. godini, u odnosu na osnovnu liniju, i povećati inflaciju za više od 1,5 procentnih poena.

-Ovo bi mnoge evropske države gurnulo u recesiju 2023. Godine - ističe se u izvještaju i dodaje da će globalna inflacija porasti za više od 0,5 procentnih poena u 2023, uz smanjenje rasta za nešto manje od 0,5 procentnih poena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana