Прогноза ОЕЦД-а: Европу у 2023. очекују несташице и рецесија

Анадолија
Прогноза ОЕЦД-а: Европу у 2023. очекују несташице и рецесија

ИСТАНБУЛ - Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) снизила је прогнозу глобалног економског раста за 2023. и упозорила да би се многе европске државе могле суочити с рецесијом сљедеће године.

Привремени извјештај ОЕЦД-а објављен данас ревидира наниже процјену раста глобалног БДП-а са 2,8 на 2,2 одсто, што је пад за који се окривљује „агресија Русије на Украјину“.

-Свјетски БДП сљедеће године биће најмање 2,8 билиона долара мањи од претходних пројекција - наводи се у саопштењу.

У извјештају се додаје да би недовољна диверзификација понуде и смањење потражње могли узроковати несташице које ће подићи цијене енергије, нарушити повјерење и финансијске услове и учинити неопходним да предузећа привремено рационализују употребу гаса.

Из ОЕЦД-а наводе да би ови шокови могли смањити раст у европским економијама за више од 1,25 процентних поена у 2023. години, у односу на основну линију, и повећати инфлацију за више од 1,5 процентних поена.

-Ово би многе европске државе гурнуло у рецесију 2023. Године - истиче се у извјештају и додаје да ће глобална инфлација порасти за више од 0,5 процентних поена у 2023, уз смањење раста за нешто мање од 0,5 процентних поена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана