Produženje vanrednog stanja u Sjevernoj Makedoniji za još dvije sedmice

Srna
Produženje vanrednog stanja u Sjevernoj Makedoniji za još dvije sedmice

SKOPLjE - Vanredno stanje u Sjevernoj Makedoniji zbog virusa korona od sutra će biti produženo za još 14 dana.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da će odluku o tome donijeti tokom dana da bi omogućio Vladi da se efikasno izbori sa situacijom.

On je naveo da je produženje pritvora ne treba da se dovedi u korelaciju sa izbornim procesom, javili su makedonski mediji.

Vanredno stanje u Sjevernoj Makedoniji je uvedeno je 15. marta i ovo će biti treće produženje. U prva dva navrata vanredno stanje je produžavano za jedan mjesec.

Akti Pendarovskog o uvođenju vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona ostali su nepotvrđeni u parlamentu jer je poslanički sastav prethodno raspušten raspisivanjem vanrednih izbora za 12. april, ali su izbori odgođeni do daljeg.

Po okončanju vanrednog stanja, ukoliko okolnosti sa virusom korona budu povoljne, očekuje se da izbori budu održani nakon 22 dana, a datum zvanično još nije utvrđen.

Prema najnovijim podacima Ministarstva za zdravstvo, u posljednja 24 časa registrovano je 35 slučajeva zaraženih kovidom-19, preminulo je pet lica, a oporavilo se 19.

Među preminulima je i beba iz Skoplja, čiji su roditelji zahtijevali da se dijete iz skopske Dječije klinike avionom transportuje za Švajcarsku. No, od posledica zaraze virusom korona i drugih teških oboljenja dijete je preminulo u Švajcarskoj.

Od zvaničnog početka epidemije u Sjevernoj Makedoniji zaraženo je 2.164 ljudi, oporavilo se 1.535, preminulo je 131, a aktivnih slučajeva trenutno ima 498.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana