Pristalice Trampa optužuju da su planirali da zarobe i ubiju zvaničnike

Srna
Pristalice Trampa optužuju da su planirali da zarobe i ubiju zvaničnike

VAŠINGTON - Američko savezno tužilaštvo objavilo je nove procjene upada pristalica predsjednika Donalda Trampa u zgrade američkog Kongresa u Vašingtonu 6. januara i u dokumentima predatim sudu navodi se da su izgrednici namjeravali da "zarobe i ubiju izabrane zvaničnike".

Tužilaštvo je u dokumentima zatražilo hapšenje Džejkoba Čenslija iz Arizone, teoretičara zavjere čija je fotografija objavljena i na kojoj on nosi kapu sa rogovima dok stoji na stolu potpredsjednika Majka Mensa u prostorijama američkog Senata.

U dokumentima se objavljuje i da je on napisao poruku Pensu u kojoj se navodi da je "samo pitanje vremena, da pravda dolazi".

- Snažni dokazi, uključujući i Čenslijeve riječi i postupci unutar Kongresa podržavaju optužbu da su izgrednici namjeravali da zarobe i ubiju izabrane zvaničnike admnistracije - ističe se u tekstu dokumenta.

Čensli će se danas pojaviti pred saveznim sudom.

Procjena tužilaštva objavljena je u vrijeme dok tužilaštvo i agenti saveznih agencija iznose sve ozbiljnije optužbe protiv povezaih sa nasiljem u Vašingtonu, uključujući i da je penzionisani vatrogasac Robert Sanford aparatom za gašenje požara u glavu pogodio jednog policajca a drugog je tukao šipkom od zastave.

Ministarstvo pravosuđa iznijelo je više od 80 krivičnih prijava u vezi sa nasilnim nemirima u Vašingtonu.

Brojne optužene vrlo brzo je pronašao Federalni istražni biro (FBI) zahvaljujući video i drugim snimcima objavljenim na društvenim mrežama.

upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa 6. januara kada je poginulo najmanje pet osoba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana