Присталице Трампа оптужују да су планирали да заробе и убију званичнике

Срна
Присталице Трампа оптужују да су планирали да заробе и убију званичнике

ВАШИНГТОН - Америчко савезно тужилаштво објавило је нове процјене упада присталица предсједника Доналда Трампа у зграде америчког Конгреса у Вашингтону 6. јануара и у документима предатим суду наводи се да су изгредници намјеравали да "заробе и убију изабране званичнике".

Тужилаштво је у документима затражило хапшење Џејкоба Ченслија из Аризоне, теоретичара завјере чија је фотографија објављена и на којој он носи капу са роговима док стоји на столу потпредсједника Мајка Менса у просторијама америчког Сената.

У документима се објављује и да је он написао поруку Пенсу у којој се наводи да је "само питање времена, да правда долази".

- Снажни докази, укључујући и Ченслијеве ријечи и поступци унутар Конгреса подржавају оптужбу да су изгредници намјеравали да заробе и убију изабране званичнике адмнистрације - истиче се у тексту документа.

Ченсли ће се данас појавити пред савезним судом.

Процјена тужилаштва објављена је у вријеме док тужилаштво и агенти савезних агенција износе све озбиљније оптужбе против повезаих са насиљем у Вашингтону, укључујући и да је пензионисани ватрогасац Роберт Санфорд апаратом за гашење пожара у главу погодио једног полицајца а другог је тукао шипком од заставе.

Министарство правосуђа изнијело је више од 80 кривичних пријава у вези са насилним немирима у Вашингтону.

Бројне оптужене врло брзо је пронашао Федерални истражни биро (ФБИ) захваљујући видео и другим снимцима објављеним на друштвеним мрежама.

упада присталица одлазећег америчког предсједника Доналда Трампа у зграду Конгреса 6. јануара када је погинуло најмање пет особа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана