Poznat glavni uzrok tragedije na utakmici u Indoneziji

GS
Foto: Ilustracija

MALANGA - Najmanje 131 osoba je nastradala u sukobu policije i navijača u Indoneziji, a Fudbalski savez te zemlje objavio je rezultate istrage i glavni uzrok tragedije.

"Pred kraj fudbalske utakmice došlo je do kašnjenja u otključavanju kapija na stadionu i to je doprinijelo katastrofi", saopštio je Fudbalski  savez Indonezije.

Nakon što je utakmica Areme i Persebaja završila pobjedom gostiju rezultatom 3:2, domaći navijači su uletili na teren stadiona Kanjuruhan u Malangu i počeli se obračunavati s policijom.

Policija je upotrijebila suzavac, da bu se zatim uključili i gostujući navijači, a u sveopštem metežu je nastao pravi stampedo.

Zbog nedostatka radnika, samo je nekoliko ljudi dobili naređenje da otvore kapije, a oni još nisu stigli do nekih vrata kada su gledaoci počeli da jure kako bi pobjegli od suzavca.

Zbog toga je Fubalski savez Indonezije doživotno suspendovao izvršnog direktora i bezbjednosnog koordinatora ekipe Arema, domaćina subotnje utakmice, jer nisu obezbijedili teren i blagovremeno izdali komandu za otključavanje kapija.

Kapije stadiona su trebale biti otvorene deset minuta prije kraja utakmice, ali umjesto toga, sedam minuta nakon posljednjeg sudijskog zvižduka utvrđeno je bilo zatvoreno nekoliko kapija.

Prema preporukama FIFA-e izlazi na stadionima trebaju da budu otključani u svakom trenutku utakmice zbog bezbjednosnih razloga. Ta pravila ne važe nužno za domaće lige, ali su bezbjednosni standard, kao i preporuka protiv upotrebe suzavca u cilju kontrole navijača.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana