Познат главни узрок трагедије на утакмици у Индонезији

ГС
Foto: Илустрација

МАЛАНГА - Најмање 131 особа је настрадала у сукобу полиције и навијача у Индонезији, а Фудбалски савез те земље објавио је резултате истраге и главни узрок трагедије.

"Пред крај фудбалске утакмице дошло је до кашњења у откључавању капија на стадиону и то је допринијело катастрофи", саопштио је Фудбалски  савез Индонезије.

Након што је утакмица Ареме и Персебаја завршила побједом гостију резултатом 3:2, домаћи навијачи су улетили на терен стадиона Кањурухан у Малангу и почели се обрачунавати с полицијом.

Полиција је употријебила сузавац, да бу се затим укључили и гостујући навијачи, а у свеопштем метежу је настао прави стампедо.

Због недостатка радника, само је неколико људи добили наређење да отворе капије, а они још нису стигли до неких врата када су гледаоци почели да јуре како би побјегли од сузавца.

Због тога је Фубалски савез Индонезије доживотно суспендовао извршног директора и безбједносног координатора екипе Арема, домаћина суботње утакмице, јер нису обезбиједили терен и благовремено издали команду за откључавање капија.

Капије стадиона су требале бити отворене десет минута прије краја утакмице, али умјесто тога, седам минута након посљедњег судијског звиждука утврђено је било затворено неколико капија.

Према препорукама ФИФА-е излази на стадионима требају да буду откључани у сваком тренутку утакмице због безбједносних разлога. Та правила не важе нужно за домаће лиге, али су безбједносни стандард, као и препорука против употребе сузавца у циљу контроле навијача.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана