Požari u Italiji, povrijeđeno najmanje pet ljudi

Srna
Foto: Anadolija

PESKARA - Najmanje pet ljudi je povrijeđeno, a turisti su evakuisani nakon što su šumski požar uništili borovu šumu nedaleko od plaže u Peskari u Italiji, piše “Gardijan”.

Jedna petogodišnja djevojčica prebačena je u bolnicu, ali je van životne opasnosti.

Iz kuća je evakuisano oko 800 ljudi, uključujući i jedan samostan, nakon što je požar zahvatio park prirode Pineta Danuncijana. Požari su aktivni na više frontova.

“Morali smo da evakuišemo više kuća i turističkih lokacija na plažama zbog dima”, rekao je gradonačelnik Peskare Karlo Masči i dodao da je najveći problem vreo vjetar.

Za sada je utvrđeno da je požar krenuo sa tri različita mjesta, što je gotovo siguran znak da je podmetnut.

Tužilastvo Peskare otvorilo je slučaj, a istraga treba da utvrdi da li se radi o djelu piromana ili su u pozadini računi kriminalaca koji požarima pokušavaju preinačiti kategorizaciju zemljišta.

Više od 800 požara registrovano je proteklog vikenda, većinom na jugu Italije nakon što je jugoistok Evrope zahvatio jedan od najgorih vrelih talasa.

“U posljednja 24 časa, vatrogasci su izveli više od 800 intervencija - 250 na Siciliji, 130 u Pulji i Kalabriji, 90 u Laciju i 70 u Kampaniji”, saopštile su službe za vanredne situacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana