Poljaci povećavaju proizvodnju municije

G.S.
Poljaci povećavaju proizvodnju municije

Rat u Ukrajini – 394. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da Oružane snage Ukrajine još uvijek ne mogu da pokrenu kontraofanzivu koja je bila planirana za proljeće, ističući da su Kijevu potrebni municija i borbeni avioni.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da partnerstvo Pekinga sa Moskvom ima ograničenja. Ujedinjene nacije optužile su i Rusiju i Ukrajinu za ubijanje zarobljnika po kratkom postupku.

Poljski proizvođač municije povećava proizvodnju da bi snabdio Ukrajinu

Poljski proizvođač municije Dezamet, deo državne grupacije za proizvodnju oružja Polska Grupa Zbrojeniova (PGZ), značajno će povećati svoj proizvodni kapacitet kako bi Ukrajinu snabdio municijom koje finansira Europska unija, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Najava Moravjeckog dolazi uoči planirane posjete komesara EU za unutrašnje tržište Tijerija Bretona Dezametu u ponedjeljak, prenio je Rojters.

Sedamnaest država članica EU i Norveška su se ove sedmice složile da će zajedno nabavljati municiju kako bi pomogle Ukrajini i napunile vlastita skladišta, saopštila je Evropska obrambena agencija.

Dezamet, koji proizvodi municiju za topove, minobacače i bacače granata, jedna je od 50 kompanija za oružje u grupaciji PGZ.

“To postrojenje može računati sa novim narudžbinama i sredstvima, pokrenućemo nove proizvodne linije u ovoj kompaniji i u drugima kako bismo proizvodili municiju”, rekao je Moravjecki za poljski Radio RMF na pitanje novinara o Bretonovoj posjeti kompaniji.

n je istakao da Poljska želi da uveća proizvodnju nekoliko puta što prije.

Moravjecki je kazao i da računa da će privatne kompanije u Poljskoj povećati proizvodnju municije.

PGZ planira da poveća broj zaposlenih za nekoliko hiljada, rekao je juče šef Sebastian Hvalek. Grupacija trenutno zapošljava oko 20.000 ljudi.

Napad ruskih helikoptera na ukrajinske objekte kritične infrastrukture

Ruske eskadrile borbenih helikoptera tipa Mi-35 i Mi-24 izvršile su napade navođenim raketnim projektilima na ukrajinske objekte kritične infrastrukture koji su otkriveni tokom izviđačkih operacija bespilotnih letjelica Orlan-30 u pravcu Krasnog Limana, izjavio je načelnik komandnog centra grupe Centar.

Nakon dobijanja izviđačkih podataka, posade helikoptera Mi-35 i Mi-24 koristile su navođene raketne projektile, rekao je Savčuk i potvrdio da su svi ciljevi uništeni, prenosi TAS.

Zelenski: Ukrajina još ne može u kontraofanzivu, čekamo municiju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da Oružane snage Ukrajine još uvijek ne mogu da pokrenu kontraofanzivu koja je bila planirana za proljeće, ističući da su Kijevu potrebni municija i borbeni avioni.

“Ne možemo još da počnemo”, rekao je Zelenski u intervjuu za jedan japanski list, prenosi Unian.

Zelenski je priznao da je situacija na istoku Ukrajine loša, uglavnom zbog nedostatka municije.

“Čekamo municiju od naših partnera”, rekao je Zelenski. Prema njegovim riječima, ruske snage dnevno koriste tri puta više municije od Oružanih snaga Ukrajine.

Volodin pozvao na zabranu djelovanja Međunarodnog krivičnog suda u Rusiji

Predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da je na teritoriji Rusije neophodno zabraniti djelovanje Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

“Neophodno je izvršiti izmjene u zakonodavstvu koje zabranjuje bilo kakvu aktivnost MKS na teritoriji naše zemlje, kao i predvidjeti odgovornost za promovisanje i podršku MKS”, napisao je Volodin na Telegramu.

Pretpretresno vijeće MKS izdalo je prošle nedjelje nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječjeg ombudsmana Marije Lavove-Belove.  Sud ih, između ostalog, tereti za deportaciju djece iz Ukrajine.

Moskva ne priznaje nadležnost MKS i tvrdi da su ruske vlasti djecu spasile od ukrajinskog granatiranja i izvele ih iz zone borbenih dejstava u bezbjedna područja.

Ukrajinska vojska: Odbijeno 59 ruskih napada

Ukrajinski vojnici su tokom jučerašnjeg dana odbili 59 ruskih napada na limanskom, bahmutskom, avdejevskom, marinskom i rudarskom pravcu, tvrdi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

“Neprijatelj koncentriše svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija na limanskom, bahmutskom, avdejevskom, marijinskom i šahtjorskom pravcu. Naši branioci su odbili 59 neprijateljskih napada”, piše Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici.

Tvrde da su Rusi granatirali područja sedam naselja Harkovske oblasti, četiri naselja Luganske oblasti, kao i dva naselja Donjecke oblasti.

Ukrajinska avijacija je navodno izvela 17 udara na područja u kojima su bili koncentrisani ruski vojnici.

Kuleba: Ne smijemo dozvoliti da saučesnici za sve krive Putina

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kaže da ne treba dozvoliti da “saučesnici u agresiji na Ukrajinu” svu odgovornost prebacuju na predsjednika Rusije Vladimira Putina.

“Ne smijemo dozvoliti da oni koji su saučesnici u ovom zločinu za sve krive Putina. Na primjer, ministar Lavrov - moj kolega, on mora da snosi stoprocentnu odgovornost za saučesništvo u zločinu agresije. Šojgu mora da odgovara. Gerasimov mora”, rekao je Kuleba, prenosi Unian.

Prema njegovom mišljenju, i zamjenik predsjednika i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev i Nikolaj Patrušev takođe treba da snose odgovornost.

“Svako ko je na ovaj ili onaj način doprineo da se pokrene rat protiv Ukrajine i izvrši zločin agresije na Ukrajinu, treba da odgovara za to”, rekao je Kuleba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana