Пољаци повећавају производњу муниције

Г.С.
Пољаци повећавају производњу муниције

Рат у Украјини – 394. дан. Украјински предсједник Володимир Зеленски каже да Оружане снаге Украјине још увијек не могу да покрену контраофанзиву која је била планирана за прољеће, истичући да су Кијеву потребни муниција и борбени авиони.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да партнерство Пекинга са Москвом има ограничења. Уједињене нације оптужиле су и Русију и Украјину за убијање заробљника по кратком поступку.

Пољски произвођач муниције повећава производњу да би снабдио Украјину

Пољски произвођач муниције Дезамет, део државне групације за производњу оружја Полска Група Збројениова (ПГЗ), значајно ће повећати свој производни капацитет како би Украјину снабдио муницијом које финансира Еуропска унија, изјавио је данас пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Најава Моравјецког долази уочи планиране посјете комесара ЕУ за унутрашње тржиште Тијерија Бретона Дезамету у понедјељак, пренио је Ројтерс.

Седамнаест држава чланица ЕУ и Норвешка су се ове седмице сложиле да ће заједно набављати муницију како би помогле Украјини и напуниле властита складишта, саопштила је Европска обрамбена агенција.

Дезамет, који производи муницију за топове, минобацаче и бацаче граната, једна је од 50 компанија за оружје у групацији ПГЗ.

“То постројење може рачунати са новим наруџбинама и средствима, покренућемо нове производне линије у овој компанији и у другима како бисмо производили муницију”, рекао је Моравјецки за пољски Радио РМФ на питање новинара о Бретоновој посјети компанији.

н је истакао да Пољска жели да увећа производњу неколико пута што прије.

Моравјецки је казао и да рачуна да ће приватне компаније у Пољској повећати производњу муниције.

ПГЗ планира да повећа број запослених за неколико хиљада, рекао је јуче шеф Себастиан Хвалек. Групација тренутно запошљава око 20.000 људи.

Напад руских хеликоптера на украјинске објекте критичне инфраструктуре

Руске ескадриле борбених хеликоптера типа Ми-35 и Ми-24 извршиле су нападе навођеним ракетним пројектилима на украјинске објекте критичне инфраструктуре који су откривени током извиђачких операција беспилотних летјелица Орлан-30 у правцу Красног Лимана, изјавио је начелник командног центра групе Центар.

Након добијања извиђачких података, посаде хеликоптера Ми-35 и Ми-24 користиле су навођене ракетне пројектиле, рекао је Савчук и потврдио да су сви циљеви уништени, преноси ТАС.

Зеленски: Украјина још не може у контраофанзиву, чекамо муницију

Украјински предсједник Володимир Зеленски каже да Оружане снаге Украјине још увијек не могу да покрену контраофанзиву која је била планирана за прољеће, истичући да су Кијеву потребни муниција и борбени авиони.

“Не можемо још да почнемо”, рекао је Зеленски у интервјуу за један јапански лист, преноси Униан.

Зеленски је признао да је ситуација на истоку Украјине лоша, углавном због недостатка муниције.

“Чекамо муницију од наших партнера”, рекао је Зеленски. Према његовим ријечима, руске снаге дневно користе три пута више муниције од Оружаних снага Украјине.

Володин позвао на забрану дјеловања Међународног кривичног суда у Русији

Предсједник Државне думе Русије Вјачеслав Володин сматра да је на територији Русије неопходно забранити дјеловање Међународног кривичног суда (МКС).

“Неопходно је извршити измјене у законодавству које забрањује било какву активност МКС на територији наше земље, као и предвидјети одговорност за промовисање и подршку МКС”, написао је Володин на Телеграму.

Претпретресно вијеће МКС издало је прошле недјеље налог за хапшење предсједника Русије Владимира Путина и дјечјег омбудсмана Марије Лавове-Белове.  Суд их, између осталог, терети за депортацију дјеце из Украјине.

Москва не признаје надлежност МКС и тврди да су руске власти дјецу спасиле од украјинског гранатирања и извеле их из зоне борбених дејстава у безбједна подручја.

Украјинска војска: Одбијено 59 руских напада

Украјински војници су током јучерашњег дана одбили 59 руских напада на лиманском, бахмутском, авдејевском, маринском и рударском правцу, тврди Генералштаб Оружаних снага Украјине.

“Непријатељ концентрише своје главне напоре на извођење офанзивних операција на лиманском, бахмутском, авдејевском, маријинском и шахтјорском правцу. Наши браниоци су одбили 59 непријатељских напада”, пише Генералштаб Оружаних снага Украјине на својој Фејсбук страници.

Тврде да су Руси гранатирали подручја седам насеља Харковске области, четири насеља Луганске области, као и два насеља Доњецке области.

Украјинска авијација је наводно извела 17 удара на подручја у којима су били концентрисани руски војници.

Кулеба: Не смијемо дозволити да саучесници за све криве Путина

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба каже да не треба дозволити да “саучесници у агресији на Украјину” сву одговорност пребацују на предсједника Русије Владимира Путина.

“Не смијемо дозволити да они који су саучесници у овом злочину за све криве Путина. На примјер, министар Лавров - мој колега, он мора да сноси стопроцентну одговорност за саучесништво у злочину агресије. Шојгу мора да одговара. Герасимов мора”, рекао је Кулеба, преноси Униан.

Према његовом мишљењу, и замјеник предсједника и секретар Савјета за националну безбједност Русије Дмитриј Медведев и Николај Патрушев такође треба да сносе одговорност.

“Свако ко је на овај или онај начин допринео да се покрене рат против Украјине и изврши злочин агресије на Украјину, треба да одговара за то”, рекао је Кулеба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана