Počelo suđenje zbog dizelskog skandala u "Folksvagenu"

Srna
Foto: Vikimedija

BRAUNŠVAJG - Šest godina nakon izbijanja skandala u vezi sa emisijama gasova "Folksvagenovih" dizelskih automobila, u Njemačkoj je počelo suđenje četvorici bivših menadžera u ovoj kompaniji prema optužbi za umiješanost u globalnu prevaru.

Optuženim se, između ostalog, stavlja na teret da su odgovorni za komercijalnu prevaru i utaju poreza pošto su ugradili softver za manipulisanje emisijama gasova u milione automobila.

Ovakav uređaj omogućio je da vozila emituju nekoliko puta više gasova od dozvoljene granice kada se koriste na putu, uključujući štetne azotne okside, ali bi u laboratorijskim testovima izgledali čistiji od drugih automobila.

Optuženi su pristali da prikriju postojanje ovakvog uređaja od nadležnih regulatornih agencija u SAD, tvrdi tužilaštvo, prenijela je agencija DPA.

"Folksvagen" je u međuvremenu platio milijarde dolara odštete vlasnicima dizelskih automobila širom svijeta koji tvrde da ih je kompanija lagala kada je riječ o uticaju njihovih vozila na životnu sredinu.

Neposredno prije početka suđenja, sud u Braunšvajgu odlučio je da će se proces protiv bivšeg direktora "Folksvagena" voditi odvojeno.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana