Почело суђење због дизелског скандала у "Фолксвагену"

Срна
Foto: Викимедија

БРАУНШВАЈГ - Шест година након избијања скандала у вези са емисијама гасова "Фолксвагенових" дизелских аутомобила, у Њемачкој је почело суђење четворици бивших менаџера у овој компанији према оптужби за умијешаност у глобалну превару.

Оптуженим се, између осталог, ставља на терет да су одговорни за комерцијалну превару и утају пореза пошто су уградили софтвер за манипулисање емисијама гасова у милионе аутомобила.

Овакав уређај омогућио је да возила емитују неколико пута више гасова од дозвољене границе када се користе на путу, укључујући штетне азотне оксиде, али би у лабораторијским тестовима изгледали чистији од других аутомобила.

Оптужени су пристали да прикрију постојање оваквог уређаја од надлежних регулаторних агенција у САД, тврди тужилаштво, пренијела је агенција ДПА.

"Фолксваген" је у међувремену платио милијарде долара одштете власницима дизелских аутомобила широм свијета који тврде да их је компанија лагала када је ријеч о утицају њихових возила на животну средину.

Непосредно прије почетка суђења, суд у Брауншвајгу одлучио је да ће се процес против бившег директора "Фолксвагена" водити одвојено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана