Papa Franjo: Posjedovanje nuklearnog oružja je nemoralno

Srna
Papa Franjo: Posjedovanje nuklearnog oružja je nemoralno

VATIKAN - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je na mir i ponovio da je čak i posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno, a kamoli njegova upotreba.

On je povodom obilježavanja 75 godina od napada atomskom bombom na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu poslao poruku organizatorima komemoracije, podsjećajući da se već molio na mjestu spomenika u tom gradu prošle godine i da se tada sastao sa onima koji su preživjeli bombardovanje.

"Nikada nije bilo jasnije da, radi mira, svi ljudi trebaju da spuste oružje, posebno nuklearno, koje je najsnažnije i najdestruktivnije i koje može da unazadi ili uništi cijele gradove i zemlje", poručio je papa Franjo.

Papa Franjo ponovio je ono što je rekao 24. novembra u Hirošimi, a to je da je upotreba atomske energije za ratovanje nemoralna, kao što je nemoralno i posjedovanje nuklearnog oružja, javio je AP.

Vatikan je jedna od prvih zemalja koje su potpisale i ratifikovale sporazum UN o zabrani upotrebe nuklearnog oružja, a papa Franjo je još 2017. godine rekao da treba osuditi i posjedovanje takvog ubojitog oružja.

"Neka proročki glasovi preživjelih iz Hirošime i Nagasakija nastave da služe kao upozorenje nama i budućim generacijama", dodao je papa.

Bombardovanje Hirošime izvršeno je 6. avgusta 1945. godine, a Nagasakija tri dana kasnije, 9. avgusta.  
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana