Папа Фрањо: Посједовање нуклеарног оружја је неморално

Срна
Папа Фрањо: Посједовање нуклеарног оружја је неморално

ВАТИКАН - Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо позвао је на мир и поновио да је чак и посједовање нуклеарног оружја неморално, а камоли његова употреба.

Он је поводом обиљежавања 75 година од напада атомском бомбом на Хирошиму у Другом свјетском рату послао поруку организаторима комеморације, подсјећајући да се већ молио на мјесту споменика у том граду прошле године и да се тада састао са онима који су преживјели бомбардовање.

"Никада није било јасније да, ради мира, сви људи требају да спусте оружје, посебно нуклеарно, које је најснажније и најдеструктивније и које може да уназади или уништи цијеле градове и земље", поручио је папа Фрањо.

Папа Фрањо поновио је оно што је рекао 24. новембра у Хирошими, а то је да је употреба атомске енергије за ратовање неморална, као што је неморално и посједовање нуклеарног оружја, јавио је АП.

Ватикан је једна од првих земаља које су потписале и ратификовале споразум УН о забрани употребе нуклеарног оружја, а папа Фрањо је још 2017. године рекао да треба осудити и посједовање таквог убојитог оружја.

"Нека пророчки гласови преживјелих из Хирошиме и Нагасакија наставе да служе као упозорење нама и будућим генерацијама", додао је папа.

Бомбардовање Хирошиме извршено је 6. августа 1945. године, а Нагасакија три дана касније, 9. августа.  
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана