Opštine u Holandiji podijeljene oko seksualnog rada kod kuće uz dozvolu

Tanjug
Opštine u Holandiji podijeljene oko seksualnog rada kod kuće uz dozvolu

AMSTERDAM - Holandske opštine su veoma podijeljene kada je reč o novom zakonu koji će omogućiti seksualni rad kod kuće uz dozvolu. Desetine gradova oštro su protiv toga da seksualnim radnicima bude dozvoljeno da rade kod kuće, a drugi strahuju da će zahtjev za dobijanje dozvole biti kontraproduktivan, prenosi NL tajms

Holandska vlada radi na Zakonu o regulisanju seksualnog rada već 15 godina. Prema tom zakonu, seksualne radnice bi mogle da rade kod kuće kao što to čine kozmetičarke i frizerke.

Seksualne radnice moraju da podnesu zahtev za dozvolu i da se pridržavaju nekoliko uslova, uključujući starosnu granicu od 21 godine. Opštine će morati da intervjuišu seksualne radnice koje se prijavljuju za dozvolu kako bi utvrdile da nisu prisiljene ili eksploatisane i da su starije od 21 godine.

Prijedlog zakona je proglašen kontroverznim nakon pada vlade Marka Rutea, pa je na čekanju dok nova vlada ne stupi na dužnost.

Same seksualne radnice su protiv zakona, posebno protiv obavezne dozvole i ne žele sve da im posao bude registrovan u opštini. Seksualni rad je legalna profesija u Holandiji, ali mnoge opštine trenutno ne dozvoljavaju da se seksualni rad odvija kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana