Određeno javno suđenje bivšem pakistanskom premijeru Kanu

Tanjug
Određeno javno suđenje bivšem pakistanskom premijeru Kanu

ISLAMABAD- Pakistanski sud odlučio je da bude javno sudenje bivšem premijeru Imranu Kanu, koje će biti održano u zatvoru Adijala, prenosi APR.

Najnovija odluka znači da će novinari i Kanove pristalice biti u mogućnosti da prisustvuju suđenju, na kome će biti ustanovljeno da li je bivši premijer otkrio povjerljive informacije javnosti nakon što je izgubio glasanje o povjerenju u parlamentu u aprilu 2022. godine.

Kan je suočen sa optužbom za korupciju, a trenutno se nalazi u zatvoru sa bivšim saradnikom Šahom Mahmudom Kveršijem, i pravni eksperti navode da, ukoliko nekadašnji premijer bude proglašen krivim, može se suočiti sa smrtnom kaznom.

Dokument, pod nazivom Čajper, navodno nije bio objavljen od strane vlade ili Kanovih advokata, već je bila korespodencija između pakistanskog ambasadora pri Sjedinjenim Džavama i Ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu.

Kan poriče sve optužbe protiv njega i tvrdi da je dokument dokaz da je izbačen iz vlade kroz zavjeru SAD, pakistanske vojske i njegovog političkog protivnika Šehbaza Šarifa, što su sve tri strane negirale.

Analitičari tvrde da bi Kanova partija mogla da osvoji većinu na parlamentarnim izborima zakazanim za 8. februar naredne godine, iako lider zbog optužbi neće biti u mogućnosti da učestvuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana