Odbijen zahtjev za odgađanje ročišta Asanžu

Srna
Odbijen zahtjev za odgađanje ročišta Asanžu

London - Sudija londonskog suda Vanesa Baraicer odbila je zahtjev advokata osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža da se ročište u vezi sa eventualnim izručenjem Australijanca u SAD odgodi na tri mjeseca.

Asanž se danas pojavio u sudnici u Londonu, ispred koje se jutros okupilo nekoliko desetina njegovih pristalica.

Australijanac je suočen sa većim brojem optužbi, uključujući i onu za špijunažu po 17 tačaka, za protivzakonito prisvajanje i objavljivanje podataka državne odbrane u vezi sa bivšim američkim obavještajnim analitičarem Čelsi Mening.

Baraicerova je odbila zahtjev pravnog tima Asanža da se ročište odgodi za tri mjeseca i potvrdila da će ono biti održano u februaru 2020. godine, javio je Si-En-En.

Advokat odbrane Mark Samers izjavio je da je njegovom timu potrebno više vremena za prikupljanje i predstavljanje svih potrebnih dokaza.

Asanž se požalio sudiji da u zatvoru Belmarš, gdje služi kaznu zbog kršenja uslovne kazne, nema pristup bilo kom od svojih ili pravnih dokumenata i da "ne može propisno da razmišlja".

Glavni urednik "Vikiliksa" Kristin Hrafnson izjavio je da odluka suda predstavlja politički prekršaj, da se bez sumnje radi o političkom gonjenju i da je Asanž politički zatvorenik.

snivač NjikiLeaksa Džulijan Asanž bio je danas prilično zbunjen kad se pojavio pred sudom u Londonu i mučio se čak da se prisjeti svog imena i svojih godina.

On se danas pojavio svježe obrijan, bez duge brade koju je imao posljednji put kada je viđen u javnosti u maju i kada je osuđen na zatvorsku kaznu od 50 nedelja zbog toga što je prekršio uslove uslovne slobode, prenio je Rojters.

Izgledao je kao da je dobrog zdravlja, sa unazad očešljanom sijedom kosom, u teget odjelu preko svijetloplavog džempera i bijele košulje.

On je, međutim, mrmljao i mucao nekoliko sekundi dok je davao podatke o svom imenu i datumu rodenja na početku preliminarnog saslušanja.

Kada ga je sudija na kraju ročišta pitao da li zna šta se dešava, odgovorio je: "Ne baš", požalivši se na uslove u zatvoru i rekavši da nije u stanju da razmišlja razborito.

"Ne razumijem kako je to pravično, ja ne mogu ništa da istražim, ne mogu da pristupim nijednom svom dokumentu. Veoma je teško tu gdje sam", izjavio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana