Одбијен захтјев за одгађање рочишта Асанжу

Срна
Одбијен захтјев за одгађање рочишта Асанжу

Лондон - Судија лондонског суда Ванеса Бараицер одбила је захтјев адвоката оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа да се рочиште у вези са евентуалним изручењем Аустралијанца у САД одгоди на три мјесеца.

Асанж се данас појавио у судници у Лондону, испред које се јутрос окупило неколико десетина његових присталица.

Аустралијанац је суочен са већим бројем оптужби, укључујући и ону за шпијунажу по 17 тачака, за противзаконито присвајање и објављивање података државне одбране у вези са бившим америчким обавјештајним аналитичарем Челси Менинг.

Бараицерова је одбила захтјев правног тима Асанжа да се рочиште одгоди за три мјесеца и потврдила да ће оно бити одржано у фебруару 2020. године, јавио је Си-Ен-Ен.

Адвокат одбране Марк Самерс изјавио је да је његовом тиму потребно више времена за прикупљање и представљање свих потребних доказа.

Асанж се пожалио судији да у затвору Белмарш, гдје служи казну због кршења условне казне, нема приступ било ком од својих или правних докумената и да "не може прописно да размишља".

Главни уредник "Викиликса" Кристин Храфнсон изјавио је да одлука суда представља политички прекршај, да се без сумње ради о политичком гоњењу и да је Асанж политички затвореник.

снивач ЊикиЛеакса Џулијан Асанж био је данас прилично збуњен кад се појавио пред судом у Лондону и мучио се чак да се присјети свог имена и својих година.

Oн се данас појавио свјеже обријан, без дуге браде коју је имао посљедњи пут када је виђен у јавности у мају и када је осуђен на затворску казну од 50 недеља због тога што је прекршио услове условне слободе, пренио је Ројтерс.

Изгледао је као да је доброг здравља, са уназад очешљаном сиједом косом, у тегет одјелу преко свијетлоплавог џемпера и бијеле кошуље.

Он је, међутим, мрмљао и муцао неколико секунди док је давао податке о свом имену и датуму родења на почетку прелиминарног саслушања.

Када га је судија на крају рочишта питао да ли зна шта се дешава, одговорио је: "Не баш", пожаливши се на услове у затвору и рекавши да није у стању да размишља разборито.

"Не разумијем како је то правично, ја не могу ништа да истражим, не могу да приступим ниједном свом документу. Веома је тешко ту гдје сам", изјавио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана