Objavljena cijela Tačijeva žalba, apeluje na slobodu u trećoj zemlji

Tanjug
Objavljena cijela Tačijeva žalba, apeluje na slobodu u trećoj zemlji

HAG - Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na riješenje o produženju pritvora, koje je donio sudija za prethodni postupak 23. jula.

On žalbom traži da se preinači odluka sudije i da se pod hitno pusti na slobodu, pod utvrđenim uslovima, posebno sugerišući žalbenom vijeću da razmotri garancije trećih država da neće pobjeći, opstruisati postupak ili počiniti nova krivična djela.

U žalbi se tvrdi da je sudija pogrešio u pogledu garancija trećih država (koje nisu Kosovo) i to i u pogledu činjenica i u pogledu prava.

U žalbi se pored ostalog tvrdi da je sudija pogrešio u pogledu zakonitog trajanja pritvora u prethodnom postupku, kao i procjene sudije Tačijevog uticaja i vlasti na Kosovu, koja je prema stavu njegove odbrane, kako se navodi, "toliko nepravična i nerazumna da predstavlja zloupotrebu diskrecionog ovlašćenja".

Takođe, kako se navodi u žalbi, sudija je pogrešno procijenio da napredovanje objelodanjivanja dokaza tužilaštva protiv njega, povećava opasnost od bekstva, kao i rizike za opstrukciju postupka i činjenje novih krivičnih djela.

Posebno se ističe da je sudija loše procijenio garancije trećih država, a zamereno mu je i što nije zatražio njihove stavove prije odluke o pritvoru.

Ovo će biti prvi put da žalbeno vijeće razmatra i odlučuje o Tačijevom prijedlogu za privremeno puštanje na slobodu u "trećoj državi", ta od ove odluke će zavisiti i sva dalja njegova izjašnejnja o pritvoru.

"Treće države", izuzev Kosova, i njihove garancije da Tači neće pobjeći, dio su ranijeg povjerljivog dopisa Tačijeve odbrane.

O žalbi će odlučivati tročlano sudsko vijeće: sudije Majkl Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen, a njihova odluka može se očekivati tokom septembra.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u pritvor u Hagu, gdje se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. 

Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana