Novinar CNN-a uhapšen tokom javljanja uživo s protesta u Mineapolisu

GS
Novinar CNN-a uhapšen tokom javljanja uživo s protesta u Mineapolisu

Državna policija Minnesote uhapsila je u petak tročlanu ekipu CNN televizije, novinara, snimatelja i producenta tokom javljanja uživo u program ove televizije s praćenja protesta u Mineapolisu gdje su izbili protesti zbog smrti nenaoružanog crnca Džordža Flojda.

CNN piše da je tokom prijenosa uživo uhapšen jedan od demonstranata, a tamnoputog novinara CNN-a Omara Jimeneza opkolila su šestorica policajaca.

Jimenez je imao istaknutu akreditaciju CNN-a tokom izvještavanja, identificirao se kao takav i kazao je policijskim službenicima da će se novinarska ekipa kretati kuda i ostali demonstranti. Jedan od policajaca je stavio Himenezu lisice na ruke za vrijeme njegovog izvještavanja.

"Recite nam gdje hoćete da se pomjerimo, mi ćemo se skloniti s puta nećemo vam smetati", obratio se Jimenez policajcima, uredno zaštićen maskom i vizirom na glavi, objasnivši odmah da su na novinarskom zadatku, međutim, uhapšen je bez odgovora.

Policija je novinarskoj ekipi rekla da je privedena jer im je rečeno da se kreću, a oni to nisu učinili. Guverner Minnesote Tim Walz izvinio se direktoru CNN-a Džefi Zukerui te kazao da će novinarska ekipa biti oslobođena.

To se i dogodilo sat nakon što je novinarska ekipa uhapšena, a ovaj događaj je naišao na brojne osude javnosti.

Podsjećamo, protesti i neredi u Minneapolisu su uslijedili nakon što je nenaoružani Afroamerikanac George Floyd umro prilikom hapšenja, nakon što ga je policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu.

Floyd (46) je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao koristiti krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Iz policije tvrde da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Četiri policajca otpuštena su zbog ubistva, a događaj je izazvao masovne proteste i negodovanje protiv policijske brutalnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana