Новинар CNN-а ухапшен током јављања уживо с протеста у Минеаполису

ГС
Новинар CNN-а ухапшен током јављања уживо с протеста у Минеаполису

Државна полиција Миннесоте ухапсила је у петак трочлану екипу CNN телевизије, новинара, сниматеља и продуцента током јављања уживо у програм ове телевизије с праћења протеста у Минеаполису гдје су избили протести због смрти ненаоружаног црнца Џорџа Флојда.

CNN пише да је током пријеноса уживо ухапшен један од демонстраната, а тамнопутог новинара ЦНН-а Омара Јименеза опколила су шесторица полицајаца.

Јименез је имао истакнуту акредитацију ЦНН-а током извјештавања, идентифицирао се као такав и казао је полицијским службеницима да ће се новинарска екипа кретати куда и остали демонстранти. Један од полицајаца је ставио Хименезу лисице на руке за вријеме његовог извјештавања.

"Реците нам гдје хоћете да се помјеримо, ми ћемо се склонити с пута нећемо вам сметати", обратио се Јименез полицајцима, уредно заштићен маском и визиром на глави, објаснивши одмах да су на новинарском задатку, међутим, ухапшен је без одговора.

Полиција је новинарској екипи рекла да је приведена јер им је речено да се крећу, а они то нису учинили. Гувернер Миннесоте Тим Wалз извинио се директору CNN-а Џефи Зукеруи те казао да ће новинарска екипа бити ослобођена.

То се и догодило сат након што је новинарска екипа ухапшена, а овај догађај је наишао на бројне осуде јавности.

Подсјећамо, протести и нереди у Миннеаполису су услиједили након што је ненаоружани Афроамериканац Георге Флоyд умро приликом хапшења, након што га је полицајац оборио и неколико минута му држао кољено на врату.

Флоyд (46) је ухапшен у понедјељак у Миннеаполису, након што је наводно покушао користити кривотворену новчаницу од 20 долара у локалној трговини. Видео снимци бруталног хапшења објављени су на друштвеним мрежама. Полицајци су му ставили лисице и оборили га на земљу те му је један од њих притиснуо кољено на врат. Из полиције тврде да се опирао хапшењу.

Упркос томе што је Флоyд у неколико наврата говорио да не може дисати, полицајац није дизао кољено с његовог врата. Убрзо након тога учинило се да је Флоyд изгубио свијест, али полицајац је задржао идентичан положај према жртви. Умро је убрзо након што су га одвели у болницу.

Четири полицајца отпуштена су због убиства, а догађај је изазвао масовне протесте и негодовање против полицијске бруталности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана