Novi soj korone mogao biti spriječen ravnopravnom podjelom vakcina

Srna
Novi soj korone mogao biti spriječen ravnopravnom podjelom vakcina

Stručnjaci smatraju da su bogatije zemlje mogle da spriječe pojavu novog soja virusa korona da su na pošteniji način dijelile vakcine, piše britanski dnevnik Gardijan.

Naučnici opisuju soj virusa korona B.1.1.529, koji je otkriven u nekoliko zemalja uključujući Južnoafričku Republiku, kao "najzabrinjavajući koji su vidjeli" jer je utvrđeno da sadrži veliki broj mutacija koje ne samo da ga čine zaraznijim, već mu pomažu da izbjegne odgovor imunog sistema.

Stručnjaci poput Tima Birlija navode da se uspon novog soja virusa korona mogao "potpuno izbjeći", te da su uslovi za pojavu B.1.1.529 stvoreni u siromašnijim državama kojima je Velika Britanija onemogućavala pristup vakcini.

- Duže od godinu dana, Južnoafrička Republika, Bocvana i većina država pozivali su svjetske lidere da ukinu pravo na intelektualno vlasništvo nad vakcinama protiv virusa korona, testiranjem i liječenjem kako bi sami mogli da proizvode doze - naglasio je Birli.

Prema njegovim riječima, o tome će biti govora i naredne sedmice na konferenciji Svjetske trgovinske organizacije, ali su do sada EU i Velika Britanija blokirale bilo kakav napredak.

Birli je dodao da se, ukoliko i kada ovaj novi soj počne da se širi svijetom, treba sjetiti da je britanska administracija bila na čelu opozicije planu koji je mogao da zaustavi širenje oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana