Нови сој короне могао бити спријечен равноправном подјелом вакцина

Срна
Нови сој короне могао бити спријечен равноправном подјелом вакцина

Стручњаци сматрају да су богатије земље могле да спријече појаву новог соја вируса корона да су на поштенији начин дијелиле вакцине, пише британски дневник Гардијан.

Научници описују сој вируса корона Б.1.1.529, који је откривен у неколико земаља укључујући Јужноафричку Републику, као "најзабрињавајући који су видјели" јер је утврђено да садржи велики број мутација које не само да га чине заразнијим, већ му помажу да избјегне одговор имуног система.

Стручњаци попут Тима Бирлија наводе да се успон новог соја вируса корона могао "потпуно избјећи", те да су услови за појаву Б.1.1.529 створени у сиромашнијим државама којима је Велика Британија онемогућавала приступ вакцини.

- Дуже од годину дана, Јужноафричка Република, Боцвана и већина држава позивали су свјетске лидере да укину право на интелектуално власништво над вакцинама против вируса корона, тестирањем и лијечењем како би сами могли да производе дозе - нагласио је Бирли.

Према његовим ријечима, о томе ће бити говора и наредне седмице на конференцији Свјетске трговинске организације, али су до сада ЕУ и Велика Британија блокирале било какав напредак.

Бирли је додао да се, уколико и када овај нови сој почне да се шири свијетом, треба сјетити да је британска администрација била на челу опозиције плану који је могао да заустави ширење обољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана