Njemački parlament usvojio prvi zakon o Danu veterana od ujedninjenja

Tanjug
Njemački parlament usvojio prvi zakon o Danu veterana od ujedninjenja

BERLI - Njemački parlament usvojio je nacrt zakona kojim se uspostavlja prvi Dan veterana nakon ujedinjenja, u cilju razbijanja predrasuda o ukazivanju poštovanja vojnicima dok se zemlja, prema mišljenju zvaničnika, suočava s prijetnjama.

Poslanici u donjem domu Bundestaga odobrili su prijedlog za uspostavljanje Dana sjećanja 15. juna svake godine, nakon sporazuma između vlade i konzervativne opozicije ranije ovog mjeseca.

Dan veterana, koji neće biti državni praznik, odaje počast svim Njemcima koji su nosili uniformu, a ne samo onima koji su ranjeni ili poginuli u borbama, prema zakonu koji su predložile vladajuća koalicija levog centra i stranka Hrišćanske unije. Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je poslanicima da će taj dan poslužiti da se suprotstavi pretpostavci ''da se naš život u slobodi i miru podrazumijeva“.

 Kako piše britanska agencija, Njemačka se i dalje u velikoj meri oslanja na američke oružane snage i obaveštajne službe za sopstvenu bezbjednost, uprkos porastu vojnih izdataka od ruske invazije na Ukrajinu. Glavni zvaničnici Bundesvera tvrde da su godine nedovoljnog finansiranja vojsku učinile nesposobnom za borbu, a Pistorijus je pozvao nemačko društvo, ne samo oružane snage, da se spreme za rat.

Tomas Vigold, stručnjak za vojna pitanja, rekao je za Gardijan da se poziv odnosi i na spremnost za krize kao što su prirodne katastrofe, ali da su zvona za uzbunu o novim bezbednosnim izazovima naišla na nepovjerenje.

''U Njemačkoj postoji podela istok-zapad, bez obzira da li prijetnju od Rusije vidite realnom, a zanimljivo je da ona ima tendenciju da se zanemaruje na istoku“, rekao je on. Lijevo krilo Šolcovih i Pistorijusovih socijaldemokrata takođe je skeptično, dodao je Vigold, zajedno sa krajnje desničarskim strankama kao što je Alternativna za Njemačku (AfD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana