Њемачки парламент усвојио први закон о Дану ветерана од уједнињења

Танјуг
Њемачки парламент усвојио први закон о Дану ветерана од уједнињења

БЕРЛИ - Њемачки парламент усвојио је нацрт закона којим се успоставља први Дан ветерана након уједињења, у циљу разбијања предрасуда о указивању поштовања војницима док се земља, према мишљењу званичника, суочава с пријетњама.

Посланици у доњем дому Бундестага одобрили су приједлог за успостављање Дана сјећања 15. јуна сваке године, након споразума између владе и конзервативне опозиције раније овог мјесеца.

Дан ветерана, који неће бити државни празник, одаје почаст свим Њемцима који су носили униформу, а не само онима који су рањени или погинули у борбама, према закону који су предложиле владајућа коалиција левог центра и странка Хришћанске уније. Министар одбране Борис Писторијус рекао је посланицима да ће тај дан послужити да се супротстави претпоставци ''да се наш живот у слободи и миру подразумијева“.

 Како пише британска агенција, Њемачка се и даље у великој мери ослања на америчке оружане снаге и обавештајне службе за сопствену безбједност, упркос порасту војних издатака од руске инвазије на Украјину. Главни званичници Бундесвера тврде да су године недовољног финансирања војску учиниле неспособном за борбу, а Писторијус је позвао немачко друштво, не само оружане снаге, да се спреме за рат.

Томас Виголд, стручњак за војна питања, рекао је за Гардијан да се позив односи и на спремност за кризе као што су природне катастрофе, али да су звона за узбуну о новим безбедносним изазовима наишла на неповјерење.

''У Њемачкој постоји подела исток-запад, без обзира да ли пријетњу од Русије видите реалном, а занимљиво је да она има тенденцију да се занемарује на истоку“, рекао је он. Лијево крило Шолцових и Писторијусових социјалдемократа такође је скептично, додао је Виголд, заједно са крајње десничарским странкама као што је Алтернативна за Њемачку (АфД).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана