Njemačka uputila hitan apel za jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine

GS
Njemačka uputila hitan apel za jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine

BERLIN - Njemačka je uputila hitan apel zemljama članicama Evropske unije i NATO-a da pojačaju pomoć za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu što je prije moguće, rekli su danas njemački zvaničnici.

Ministri odbrane i spoljnih poslova Njemačke Boris Pistorijus i Analena Berbok prosledili su inicijativu EU, NATO i trećim stranama o kojoj će se razgovarati na sastanku ministara inostranih poslova Grupe sedam (G7) ove nedelje na italijanskom ostrvu Kapri, prenio je Rojters.   

Portparol njemačkog ministarstva odbrane rekao je dana na brifingu za novinare da nemačka inicijativa za veću podršku Ukrajini ima za cilj motivisanje velikog broja zemalja da isporuče pomoć u kratkom roku.    

"Već postoji određeni broj partnera i zemalja koji su naveli da su zainteresovani da se pridruže inicijativi", naveo je portparol.   

Ukrajina se suočava sa nedostatkom municije, kao i sa višemjesečnom blokadom finansiranja iz SAD koju sprovode republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa, a ni EU nije isporučila Kijevu municiju na vrijeme, prenosi britanska agencija.   

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je danas novi apel za pomoć Ukrajini u oružju nakon ruskog raketnog napada na grad Černigov u kojem je poginulo najmanje 13 ljudi.       

Njemačka je drugi najveći donator pomoći za ukrajinsku vojsku nakon SAD.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana