Њемачка упутила хитан апел за јачање противваздушне одбране Украјине

GS
Њемачка упутила хитан апел за јачање противваздушне одбране Украјине

БЕРЛИН - Њемачка је упутила хитан апел земљама чланицама Европске уније и НАТО-а да појачају помоћ за украјинску противваздушну одбрану што је прије могуће, рекли су данас њемачки званичници.

Министри одбране и спољних послова Њемачке Борис Писторијус и Аналена Бербок проследили су иницијативу ЕУ, НАТО и трећим странама о којој ће се разговарати на састанку министара иностраних послова Групе седам (Г7) ове недеље на италијанском острву Капри, пренио је Ројтерс.   

Портпарол њемачког министарства одбране рекао је дана на брифингу за новинаре да немачка иницијатива за већу подршку Украјини има за циљ мотивисање великог броја земаља да испоруче помоћ у кратком року.    

"Већ постоји одређени број партнера и земаља који су навели да су заинтересовани да се придруже иницијативи", навео је портпарол.   

Украјина се суочава са недостатком муниције, као и са вишемјесечном блокадом финансирања из САД коју спроводе републиканци у Представничком дому америчког Конгреса, а ни ЕУ није испоручила Кијеву муницију на вријеме, преноси британска агенција.   

Украјински предсједник Володимир Зеленски упутио је данас нови апел за помоћ Украјини у оружју након руског ракетног напада на град Чернигов у којем је погинуло најмање 13 људи.       

Њемачка је други највећи донатор помоћи за украјинску војску након САД.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана