Njemačka reformiše zakone da privuče radnike iz inostranstva

Anadolija
Njemačka reformiše zakone da privuče radnike iz inostranstva

BERLIN - Njemačka je danas najavila niz reformi kako bi privukla kvalifikovane radnike iz inostranstva, budući da se zemlja suočava s nedostatkom radne snage, posebno u sektoru informacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije i medicinskom sektoru.

-Dogovorili smo zajedničko mišljenje tokom današnje sjednice Vlade. Usvojićemo najmoderniji zakon o imigraciji u Evropi. Imamo toliko slobodnih radnih mjesta, ali ne možemo naći kvalifikovane radnike za ove pozicije. Apsolutno nam je potrebna imigracija iz zemalja koje nisu članice EU. Hitno su nam potrebni kvalifikovani radnici u Njemačkoj, u sektorima kao što su informacione tehnologije i sektor zdravstvene zaštite - rekla je njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer u Berlinu.

Prema vladinom planu, Njemačka će usvojiti novi “sistem imigracije zasnovan na bodovima” sličan kanadskom modelu, koji će omogućiti dobro kvalifikovanim državljanima izvan EU da dođu u zemlju i potraže posao.

Reforma predviđa i pojednostavljenje administrativnih procedura za priznavanje profesionalnih kvalifikacija imigranata i olakšavanje dovođenja članova porodice sa sobom.

Prema vladinoj procjeni, Njemačkoj, najvećoj ekonomiji Evropske unije, svake godine je potrebno 400.000 kvalifikovanih radnika iz inostranstva.

Nedostatak kvalifikovanih radnika košta njemačku privredu više od 80 milijardi evra godišnje, navodi se u nedavnom izvještaju Boston Konsalting grupe.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana