Њемачка реформише законе да привуче раднике из иностранства

Анадолија
Њемачка реформише законе да привуче раднике из иностранства

БЕРЛИН - Њемачка је данас најавила низ реформи како би привукла квалификоване раднике из иностранства, будући да се земља суочава с недостатком радне снаге, посебно у сектору информационих технологија, обновљивих извора енергије и медицинском сектору.

-Договорили смо заједничко мишљење током данашње сједнице Владе. Усвојићемо најмодернији закон о имиграцији у Европи. Имамо толико слободних радних мјеста, али не можемо наћи квалификоване раднике за ове позиције. Апсолутно нам је потребна имиграција из земаља које нису чланице ЕУ. Хитно су нам потребни квалификовани радници у Њемачкој, у секторима као што су информационе технологије и сектор здравствене заштите - рекла је њемачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер у Берлину.

Према владином плану, Њемачка ће усвојити нови “систем имиграције заснован на бодовима” сличан канадском моделу, који ће омогућити добро квалификованим држављанима изван ЕУ да дођу у земљу и потраже посао.

Реформа предвиђа и поједностављење административних процедура за признавање професионалних квалификација имиграната и олакшавање довођења чланова породице са собом.

Према владиној процјени, Њемачкој, највећој економији Европске уније, сваке године је потребно 400.000 квалификованих радника из иностранства.

Недостатак квалификованих радника кошта њемачку привреду више од 80 милијарди евра годишње, наводи се у недавном извјештају Бостон Консалтинг групе.

  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана