Nebenzja:Moskva će naći načine da se zaštiti ukoliko ne bude sporazuma

Srna
Nebenzja:Moskva će naći načine da se zaštiti ukoliko ne bude sporazuma

MOSKVA - Rusija će pronaći efikasne načine da se zaštiti ukoliko ne uspije da postigne sporazum sa SAD u vezi sa produžetkom sporazuma Novi START, izjavio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

On je rekao da se Rusija nada produžetku sporazuma, nakon što je specijalni predstavnik SAD za kontrolu oružja Maršal Bilingslea juče istakao da Vašington nudi Moskvi produžetak kraći od pet godina kako bi se što prije sastavio novi multilateralni dokument.

- Ukoliko se ne produži sporazum, naći ćemo efikasne načine da se zaštitimo. Sigurno je da smo zainteresovani za produžetak sporazuma, jer ga smatramo ključnim elementom strateške stabilnosti. Reći ćemo našim kolegama u SAD da bi bila velika greška da se ne produži - naglasio je Nebenzja.

Nebenzja je izrazio uvjerenje da bi se namjera Vašingtona da bude rasparčan cijeli sistem sporazuma o kontroli oružja mogla objasniti željom SAD da apsolutno slobodno upotrebljavaju silu. SAD su prošle godine istupile iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), optužujući Rusiju za navodno kršenje tog bilateralnog sporazuma.

Prema riječima Nebenzje, postupci SAD su samo dio globalnog problema u vezi sa uništavanjem postojeće kontrole oružja, kao i režima razoružanja i neširenja nuklearnog oružja, koji su na snazi.

Nebenzja je naglasio da se Rusija aktivno suprotstavlja pokušajima SAD, uključujući okvir UN, te da Moskva ostaje otvorena za konstruktivan dijalog sa ciljem održavanja i jačanja globalne bezbjednosne arhitekture, javio je "Sputnjik".

On je kao primjer naveo da je Generalna skupština UN prošle godine usvojila rezoluciju koju je inicirala Rusija, a u kojoj se članice UN pozivaju na puno i strogo poštovanje postignutih sporazuma i podršku njihovom integritetu.

Ruski izaslanik dodao je da se nada da će pristup Rusije biti jednoglasno podržan i na ovogodišnjoj sjednici Generalne skupštine UN, uz napomenu da je globalna potreba za podrškom sporazumima o kontroli oružja sada veća nego ikad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana