Небензја:Москва ће наћи начине да се заштити уколико не буде споразума

Срна
Небензја:Москва ће наћи начине да се заштити уколико не буде споразума

МОСКВА - Русија ће пронаћи ефикасне начине да се заштити уколико не успије да постигне споразум са САД у вези са продужетком споразума Нови СТАРТ, изјавио је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.

Он је рекао да се Русија нада продужетку споразума, након што је специјални представник САД за контролу оружја Маршал Билингслеа јуче истакао да Вашингтон нуди Москви продужетак краћи од пет година како би се што прије саставио нови мултилатерални документ.

- Уколико се не продужи споразум, наћи ћемо ефикасне начине да се заштитимо. Сигурно је да смо заинтересовани за продужетак споразума, јер га сматрамо кључним елементом стратешке стабилности. Рећи ћемо нашим колегама у САД да би била велика грешка да се не продужи - нагласио је Небензја.

Небензја је изразио увјерење да би се намјера Вашингтона да буде распарчан цијели систем споразума о контроли оружја могла објаснити жељом САД да апсолутно слободно употребљавају силу. САД су прошле године иступиле из Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ), оптужујући Русију за наводно кршење тог билатералног споразума.

Према ријечима Небензје, поступци САД су само дио глобалног проблема у вези са уништавањем постојеће контроле оружја, као и режима разоружања и неширења нуклеарног оружја, који су на снази.

Небензја је нагласио да се Русија активно супротставља покушајима САД, укључујући оквир УН, те да Москва остаје отворена за конструктиван дијалог са циљем одржавања и јачања глобалне безбједносне архитектуре, јавио је "Спутњик".

Он је као примјер навео да је Генерална скупштина УН прошле године усвојила резолуцију коју је иницирала Русија, а у којој се чланице УН позивају на пуно и строго поштовање постигнутих споразума и подршку њиховом интегритету.

Руски изасланик додао је да се нада да ће приступ Русије бити једногласно подржан и на овогодишњој сједници Генералне скупштине УН, уз напомену да је глобална потреба за подршком споразумима о контроли оружја сада већа него икад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана