Najavljene zajedničke vojne vježbe Minska i Moskve

Srna
Najavljene zajedničke vojne vježbe Minska i Moskve

MOSKVA - Bjelorusija je danas najavila zajedničke vojne vježbe sa Rusijom na svojoj južnoj granici sa Ukrajinom i optužila NATO za izgradnju ofanzivnih kapaciteta u blizini bjeloruske granice.

Zvaničnici SAD, NATO-a i Ukrajine kažu da je Rusija nagomilala snage u blizini Ukrajine, što je izazvalo strah od mogućih napada. Moskva negira takav plan. Bjelorusija je i sama u sukobu sa EU oko migranata koji su kampovali na njenoj zapadnoj granici.

Bjeloruski ministar odbrane Viktor Krenjin rekao je da će Minsk održati vježbu sa Rusijom u "srednjoročnom periodu", ne navodeći konkretan datum.

"Vidimo formacije oko naše granice. Možemo biti zabrinuti samo zbog militarizacije naših susjednih zemalja, zbog čega smo prinuđeni da planiramo mjere kao odgovor", naveo je Krenjin u komentarima na sajtu ministarstva na čijem je čelu.

Članica NATO-a Litvanija, koja se nalazi zapadno od Bjelorusije, saopštila je juče da Alijansa treba da prilagodi svoj stav prema Bjelorusiji, čija vojska, kako se navodi, postaje sve integrisanija sa ruskim oružanim snagama.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da Minsk neće sjediti skrštenih ruku ako izbije sukob u istočnoj Ukrajini ili rat sa Zapadom na ruskoj granici.

"Jasno je na čijoj će strani biti Bjelorusija. Oni to razumiju, zato su počeli da jačaju svoju sjevernu granicu između Bjelorusije i Ukrajine", rekao je Lukašenko, a prenosi Interfaks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana