Најављене заједничке војне вјежбе Минска и Москве

Срна
Најављене заједничке војне вјежбе Минска и Москве

МОСКВА - Бјелорусија је данас најавила заједничке војне вјежбе са Русијом на својој јужној граници са Украјином и оптужила НАТО за изградњу офанзивних капацитета у близини бјелоруске границе.

Званичници САД, НАТО-а и Украјине кажу да је Русија нагомилала снаге у близини Украјине, што је изазвало страх од могућих напада. Москва негира такав план. Бјелорусија је и сама у сукобу са ЕУ око миграната који су камповали на њеној западној граници.

Бјелоруски министар одбране Виктор Крењин рекао је да ће Минск одржати вјежбу са Русијом у "средњорочном периоду", не наводећи конкретан датум.

"Видимо формације око наше границе. Можемо бити забринути само због милитаризације наших сусједних земаља, због чега смо принуђени да планирамо мјере као одговор", навео је Крењин у коментарима на сајту министарства на чијем је челу.

Чланица НАТО-а Литванија, која се налази западно од Бјелорусије, саопштила је јуче да Алијанса треба да прилагоди свој став према Бјелорусији, чија војска, како се наводи, постаје све интегрисанија са руским оружаним снагама.

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко рекао је данас да Минск неће сједити скрштених руку ако избије сукоб у источној Украјини или рат са Западом на руској граници.

"Јасно је на чијој ће страни бити Бјелорусија. Они то разумију, зато су почели да јачају своју сјеверну границу између Бјелорусије и Украјине", рекао је Лукашенко, а преноси Интерфакс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана