Nagorno-Karabah: Poginulo 16 vojnika, Azerbejdžan proglasio ratno stanje

Srna
Nagorno-Karabah: Poginulo 16 vojnika, Azerbejdžan proglasio ratno stanje

JEREVAN - Region Nagorno-Karabaha saopštio je da je poginulo 16 vojnika, a da je više od 100 ranjeno u sukobu sa snagama Azerbejdžana.

Sukobi između snaga Jermenije i Azerbejdžana izbili su danas oko regiona Nagorno-Karabah, a obje strane prijavile su civilne žrtve.

Jermenija je navela da je Azerbejdžan pokrenuo vazdušni i artiljerijski napad, a Baku je optužio Jerevan ističući da su odgovorili na granatiranje duž linije fronta.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je danas međunarodnu zajednicu da osigura da se Turska ne miješa u sukob Jermenije sa Azerbejdžanom zbog regiona Nagorno-Karabah.

Pašinjan je rekao da bi ponašanje Turske moglo imati destruktivne posljedice po Južni Kavkaz i susjedne regione.

Parlament Azerbejdžana proglasio je ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona nakon sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

“Jermenske snage jutros su počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije”, rekao je Alijev, prenosi “Sputnjik”.

On je istakao da Azerbejdžan neće ostati nijem na djelovanje Jermenije.

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje.

I u Jermeniji je premijer Nikol Pašinjan proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju.

U Nagorno-Karabahu žive većinom Jermeni. Ovaj sukob izazvao je zabrinutosti zbog nestabilnosti na Južnom Kavkazu, koridoru za cjevovode nafte i gasa za svjetska tržišta.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana