Нагорно-Kарабах: Погинуло 16 војника, Азербејџан прогласио ратно стање

Срна
Нагорно-Kарабах: Погинуло 16 војника, Азербејџан прогласио ратно стање

ЈЕРЕВАН - Регион Нагорно-Карабаха саопштио је да је погинуло 16 војника, а да је више од 100 рањено у сукобу са снагама Азербејџана.

Сукоби између снага Јерменије и Азербејџана избили су данас око региона Нагорно-Карабах, а обје стране пријавиле су цивилне жртве.

Јерменија је навела да је Азербејџан покренуо ваздушни и артиљеријски напад, а Баку је оптужио Јереван истичући да су одговорили на гранатирање дуж линије фронта.

Јерменски премијер Никол Пашињан позвао је данас међународну заједницу да осигура да се Турска не мијеша у сукоб Јерменије са Азербејџаном због региона Нагорно-Карабах.

Пашињан је рекао да би понашање Турске могло имати деструктивне посљедице по Јужни Кавказ и сусједне регионе.

Парламент Азербејджана прогласио је ратно станје и полицијски час у неколико региона након сукоба око Нагорно-Карабаха.

Предсједник Азербејджана Илхам Алијев рекао је да има погинулих и ранјених међу цивилним становништвом и међу војницима након што су јерменске снаге отвориле ватру дуж линије раздвајанја.

“Јерменске снаге јутрос су почеле да пуцају на положаје војске Азербејджана и населја у разним правцима дуж линије раздвајанја. Ватра је отварана из различитог оружја, уклјучујући оно великог калибра. То је још једна војна провокација Јерменије”, рекао је Алијев, преноси “Спутнјик”.

Он је истакао да Азербејджан неће остати нијем на дјелованје Јерменије.

Лидер Нагорно-Карабаха Араик Артјунјан поручио да је почела мобилизација свих грађана старијих од 18 година и да је у землји проглашено ратно станје.

И у Јерменији је премијер Никол Пашинјан прогласио ратно станје и општу мобилизацију.

У Нагорно-Карабаху живе већином Јермени. Овај сукоб изазвао је забринутости због нестабилности на Јужном Кавказу, коридору за цјевоводе нафте и гаса за свјетска тржишта.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана