Nafta ojačala poslije ukrajinske blokade tranzita ruske nafte u EU

Tanjug
Nafta ojačala poslije ukrajinske blokade tranzita ruske nafte u EU

NjUJORK - Cijene nafte su preokrenule danas raniji silazni trend i ponovo su na uzlaznoj putanji, pošto je ukrajinska državna kompanija Ukrtransnafta zaustavila ruske isporuke preko južnog kraka glavnog naftovoda za Evropu.

Evropska nafta Brent je na terminskom trgovanju (fjučers ugovori) skočila za 1,5 posto premašivši 98 dolara za barel, nakon jutrošnjeg pada od 1,8 procenata, izvještava "Blumberg".

Američka WTI nafta je ojačala za 1,6 odsto na nešto više od 92 dolara za barel.

Ruska naftna kompanija Transnjeft je saopštila da je Ukrajina zaustavila protok kroz naftovod Druzba prema Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, navodeći kao razlog sankcije EU koje onemogućavaju da Moskva izvrši plaćanje tranzitne takse.

Tim krakom naftovoda se obično transposrtuje oko 250.000 barela dnevno, pokazuju podaci Transnjefta.

Prekid snabdjevanja ruskom naftom, prema ocijeni njujorške agencije, podsjetnik je na proizvodne rizike s kojima je suočeno naftno tržište usljed oskudnih slobodnih kapaciteta za povećanje pumpanja.

Protok ruske nafte preko severnog kraka Družbe, koji snabdeva Njemačku i Poljsku, ostao je nepromenjen, naveo je Transnjeft, dodajući da kompanija radi na alternativnim opcijama za transfer sredstava kako bi tranzit nafte preko južnog kraka bio deblokiran.

Ranije danas, cijene "crnog zlata" su bile u opadanju pošto su trgovci odmjeravali potencijalni povratak iranske nafte na tržište.

SAD i Iran imaju nekoliko nedelja da odluče da li žele da ožive nuklearni sporazum, nakon što su diplomate Evropske unije predstavile dvema stranama konačni nacrt sporazuma, napominje "Blumberg".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana