Нафта ојачала послије украјинске блокаде транзита руске нафте у ЕУ

Танјуг
Нафта ојачала послије украјинске блокаде транзита руске нафте у ЕУ

ЊУЈОРК - Цијене нафте су преокренуле данас ранији силазни тренд и поново су на узлазној путањи, пошто је украјинска државна компанија Укртранснафта зауставила руске испоруке преко јужног крака главног нафтовода за Европу.

Европска нафта Брент је на терминском трговању (фјучерс уговори) скочила за 1,5 посто премашивши 98 долара за барел, након јутрошњег пада од 1,8 процената, извјештава "Блумберг".

Америчка WТИ нафта је ојачала за 1,6 одсто на нешто више од 92 долара за барел.

Руска нафтна компанија Трансњефт је саопштила да је Украјина зауставила проток кроз нафтовод Друзба према Мађарској, Чешкој и Словачкој, наводећи као разлог санкције ЕУ које онемогућавају да Москва изврши плаћање транзитне таксе.

Тим краком нафтовода се обично транспосртује око 250.000 барела дневно, показују подаци Трансњефта.

Прекид снабдјевања руском нафтом, према оцијени њујоршке агенције, подсјетник је на производне ризике с којима је суочено нафтно тржиште усљед оскудних слободних капацитета за повећање пумпања.

Проток руске нафте преко северног крака Дружбе, који снабдева Њемачку и Пољску, остао је непромењен, навео је Трансњефт, додајући да компанија ради на алтернативним опцијама за трансфер средстава како би транзит нафте преко јужног крака био деблокиран.

Раније данас, цијене "црног злата" су биле у опадању пошто су трговци одмјеравали потенцијални повратак иранске нафте на тржиште.

САД и Иран имају неколико недеља да одлуче да ли желе да оживе нуклеарни споразум, након што су дипломате Европске уније представиле двема странама коначни нацрт споразума, напомиње "Блумберг".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана