Šojgu: Povećana proizvodnja preciznog i konvencionalnog oružja

GS/Agencije
Šojgu: Povećana proizvodnja preciznog i konvencionalnog oružja

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 401. dan. U Rusiji danas počinje regrutacija za služenje vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacie, planirano je ukupno pozivanje 147.000 Rusa koji nisu u rezervnom sastavu. Načelnik Generalštaba vojske SAD Mark Mili ocenio je da je malo vjerovatno da će Ukrajina ove godine protjerati sve ruske snage sa svoje teritorije.

Zelenski razgovarao sa Makronom o odbrambenoj saradnji

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski saopštio je da je danas sat vremena razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o razvoju sukoba sa Rusijom i odbrambenoj saradnji sa Parizom.

"Razgovarali smo o odbrambenoj interakciji između Ukrajine i Francuske. Detaljno sam izložio situaciju na frontu. Zadržali smo se na daljim koracima za implementaciju formule mira. Koordinisali smo akcije za predstojeće međunarodne događaje", saopštio je Zelenski na "Telegramu", prenosi "Sputnjik".

Zelenski je predstavio svoj mirovni plan u deset tačaka u novembru 2022. Kijev, između ostalog, želi da Moskva prizna svoje teritorijalne pretenzije na Krim, Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, da garantuje energetsku bezbjednost i razmijeni sve zarobljeno vojno osoblje.
Rusija je više puta saopštila da je za mirovne pregovore sve dok Ukrajina uzima u obzir situaciju na terenu, ali je Zelenski odbacio opciju prekida vatre

 

Šojgu: Povećana proizvodnja preciznog i konvencionalnog oružja

Proizvodnja konvencionalnog i visokopreciznog naoružanja za ruske trupe, koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, višestruko je povećana, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ranije tokom dana Šojgu je održao sastanak o pitanjima snabdijevanja trupa municijom i saslušao izvještaje o trenutnoj situaciji, navodi Ministarstvo odbrane, prenosi "Sputnjik".

-Zahvaljujući proširenim proizvodnim kapacitetima i povećanju produktivnosti rada, višestruko je uvećan broj proizvoda za podršku trupama. To su i konvencionalni i visokoprecizni tipovi naoružanja. Sve ovo omogućava da se ispune ciljevi koje je postavio vrhovni komandant, u skladu sa planom za provođenje specijalne vojne operacije -rekao je Šojgu.

Ministar je napomenuo i da su "utvrđene količine snabdijevanja najtraženijom municijom" i da se "preduzimaju neophodne mjere za njihovo povećanje".

Mitropolit Pavel: Sumnjiče me za saradnju sa Rusijom

Starješina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio je da mu je uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za raspirivanje međuvjerske mržnje i saradnju s Rusijom.

-Danas u 7.30 su mi uručili dokument u kojem je navedeno za šta me sumnjiče...Sada će biti izvršen pretres - rekao je mitropolit.

Mitropolit je dodao da ga sumnjiče i da je proklinjao ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, te pojasnio da je riječ o citiranim dijelovima Jevanđelja, prenose ruski mediji.

Prema riječima očevidaca, ukrajinska bezbjednosna služba SBU počela je pretres.

Nova runda sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obavještenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vrijeme koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Monasima su naredili da napuste manastir 29. marta.

Aleksandar Tkačenko iz ukrajinskog Ministarstva kulture predložio im je da ostanu, ali pod uslovom da pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Zelenski: Rusko oružje u Bjelorusiji ukazuje na neuspjeh sastanka Putina i Sija

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da namjera Rusije da rasporedi nuklearno oružje u Bjelorusiji ukazuje na neuspješan sastanak predsjednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga.

Zelenski je rekao da je cilj te odluke da pokaže neku vrstu kredibiliteta, koji je Rusija, kako je ocijenio,“ pod vođstvom predsjednika Vladimira Putina potpuno izgubila“, prenosi Unian.

Predsjednik Ukrajine je ocijenio da je Putinu bilo potrebno da pokaže neku "pobjedu", ali da to nije mogao da uradi na bojnom polju.

Dodao je da je „sada potpuno jasno kako će se završiti rat koji je započela Rusija“.

-Problem je u tome što on (Putin) ne žali naš narod i ubija ga. Ali on ne broji svoje ljude. Ali to je već stvar Ruske Federacije - rekao je Zelenski.

Dodao je da „najava Moskve o razmiještanju ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji ukazuje i na potpuni gubitak kredibiliteta bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka“.

-Mislim da on više ne odlučuje o tome kakvo će oružje biti na njegovoj teritoriji - rekao je Zelenski.

SAD spremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu

SAD pripremaju novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, vrijedan 2,6 milijardi dolara, koji će uključivati radare, protivtenkovske rakete i kamione za gorivo i on će biti objavljen u ponedjeljak, prenosi Rojters izave tri američka zvaničnika.

Očekuje se da se u paketu nađe i više vrsta municije, uključujući i onu za tenkove, a tačan spisak vojne opreme biće poznat do kraja vikenda,saopštili su u petak zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni.

Paket će uključivati i preciznu vazdušnu municiju, pontonske mostove i vozila za spasavanje oštećenog teškog naoružanja poput tenkova, ali i dodatne rakete za PVO sistem NASMAS, koji je Kijev ranije dobio od Vašingtona.

Oko 2,1 milijarde dolara pomoći dolazi iz posebnog Fonda za pomoć Ukrajini, koji administraciji predsjednika Džozefa Bajdena omogućava da naoružanje kupuje direktno od proizvođača, umjesto da šalje ono koje se nalazi u američkim skladištima, navodi Rojters.

Preostalih 500 miliona dolara pomoći sastoji se uglavnom od municije, koja će najvjerovatnije biti uzeta iz američkih zaliha.

SAD su od početka sukoba u Ukrajini poslale vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od preko 30 milijardi dolara, navodi Rojters.

Mili:  Pobjeda Ukrajine malo vjerovatna ove godine

Načelnik Generalštaba vojske SAD Mark Mili ocenio je da je malo vjerovatno da će Ukrajina ove godine protjerati sve ruske snage sa svoje teritorije.

-Mislim da to neće biti urađeno u bliskoj budućnosti ove godine - rekao je Mili u intervjuu za Defense One.

Podsjećajući da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski mnogo puta izjavljivao da je cilj Ukrajine da izbaci sve ruske snage iz Ukrajine, Mili je istakao da je to "veoma, veoma težak vojni zadatak".

-Ne kažem da se to ne može učiniti. Samo kažem da je to veoma težak zadatak. Ali to je njihov cilj. Oni na to svakako imaju pravo, to je njihova država -rekao je načelnik američkog generaštaba.

Rusija počinje regrutaciju za služenje vojnog roka u Oružanim snagama

U Rusiji danas  počinje regrutacija za služenje vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacie, planirano je ukupno pozivanje 147.000 Rusa koji nisu u rezervnom sastavu.

Kampanja za proljećnu regrutaciju trajaće do 15. jula, a kako je ranije rekao predstavnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije kontraadmiral Vladimir Cimljanski, nijedan vojni vojnik neće biti upućen u zonu sukoba u Ukrajini.

On je objasnio da je broj vojnika po ugovoru i mobilisanih sasvim dovoljan za rješavanje postavljenih ratnih ciljeva, prenose RIA novosti.

Najveći broj vojnih obveznika u aktuelnoj prolećnoj kampanji tradicionalno će biti upućen na službu u Kopnenu vojsku i Ratnu mornaricu.

Istovremeno, trećina regruta biće upućena u formacije i jedinice za obuku do pet meseci radi savladavanja savremene vojne opreme i dobijanja vojno-registracione specijalnosti.

Nakon završene obuke, vojni obveznici će krenuti u trupe za rukovanje naoružanjem i opremom u skladu sa stečenim veštinama.

UPC: Zatišje u Kijevsko-Pečerskoj lavri, provokatori napustili njenu teritoriju

Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) Moskovske patrijaršije saopštila je da je u Kijevsko-pečerskoj lavri mirno i da su "provokatori su napustili njenu teritoriju".

UPC je navela da je pokrenut krivični postupak protiv "organizatora provokacija".

Nekoliko muškaraca pokušalo je u petak da isprovocira vjernike Kijevo-pečerske lavre na sukob, a crkva je pozvala vjernike da ne reaguju na provokacije.

Jedan od provokatora je razvio transparent sa natpisom koji poziva da se Rusi istjeraju iz manastira, dok je nekoliko njih  uzvikivalo nacionalističke parole.

Zbivanja u lavri UPC je direktno prenosila na svom Jutjub kanalu više od 10 sati, prenosi agencija RIA novosti.

Nova runda sukoba oko Kijevo-pečerske lavre počela je objaveštenjem  Ministarstva kulture Ukrajine o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, tako da su monasi morali da napuste lavru 29. marta.

Kako je pojasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU) koja ne priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije.

Komisija Ministarstva kulture je trebalo da počne preuzimenje objekata lavre u četvrtak, ali vjernici ne propuštaju njene predstavnike.

UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne da radi dok Privredni sud u Kijevu ne odluči o žalbi podnijetoj zbog "nezakonitog raskida ugovora o zakupu".

MMF odobrio Ukrajini kredit od 15,6 milijardi dolara

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je četvorogodišnji kredit za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara kao dio međunarodnog paketa podrške vrijednog ukupno 115 milijardi dolara.

Odluka će omogućiti trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Kijevu, navedeno je u saopštenju MMF-a, prenosi Rojters.

Ovaj kredit je prvi veliki program finansiranja koji je odobrio MMF za neku zemlju zahvaćenu ratom velikih razmjera.

Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja i otpis duga do 20 milijardi dolara.

Ukrajina u naredne dvie godine mora da ispuni određene uslove, uključujući korake za povećanje poreskih prihoda, održavanje stabilnosti kursa, očuvanje nezavisnosti centralne banke i jačanje napora u borbi protiv korupcije.

U drugoj fazi biće potrebne dublje reforme za unapređenje stabilnosti i ranu poslijeratnu obnovu, vraćanje u okvire predratne fiskalne i monetarne politike, jačanje konkurentnosti i reforme u energetskom sektoru, naveo je MMF.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je novi kredit MMF-a.

-To je važna pomoć u našoj borbi protiv agresije Rusije - napisao je Zelenski na Tviteru.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen ocijenila je da će paket pomoći da se obezbijedi ekonomska i finansijska stabilnost Ukrajine i da budu postavljeni temelji za dugoročnu rekonstrukciju.

Moskva od danas na čelu Savjeta bezbjednosti

Rusija od danas preuzima jednomjesečno predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija preuzima predsjedavanje uprkos brojnim pokušajima da se omete rad ruske misije u svjetskoj organizaciji.

Nebenzja ukazuje da je Rusija nasljednik SSSR-a, čime je preuzela ne samo prava, već i obaveze.

On je napomenuo da je status Ruske Federacije kao nasljednika SSSR-a zvanično priznala međunarodna zajednica i da isključenje Moskve iz Savjeta bezbjednosti UN nije moguće bez izmjena Povelje UN.

Stalni predstavnik Rusije u UN je najavio da se očekuje da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov 24. aprila doći u Njujork radi diskusije na temu efikasnosti multilaterizma u odbrani principa Povelje UN.                       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana