Mitropolitu Pavelu određen kućni pritvor

Srna
Mitropolitu Pavelu određen kućni pritvor

MOSKVA - Starješina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel, kojeg ukrajinska služba bzebjednosti (SBU) sumnjiči za izazivanje razdora i saradnju sa Rusijom, rekao je da mu je određen kućni pritvor.

-Odredili su mi kućni pritvor - rekao je mitropolit novinarima.

SBU od jutros pretresa prostorije gdje živi mitropolit, prenose ruski mediji.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva saopštila je da vlasti trebaju da izaberu preventivnu mjeru za mitropolita Pavela tek nakon saslušanja, koje je prvobitno bilo zakazano za 12.00 časova po moskovskom vremenu.

Nova runda sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obavještenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vrijeme koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Monasima su naredili da napuste manastir 29. marta.

Aleksandar Tkačenko iz ukrajinskog Ministarstva kulture predložio im je da ostanu, ali pod uslovom da pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

-Kućni pritvor starješini Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavelu određen je na osnovu izmišljenih optužbi i predstavlja nastavak bezakonja ukrajinskih vlasti - izjavio je portparol Moskvske patrijaršije Vladimir Legojda.

On je rekao da se na ovaj način po pravilu, nažalost, nastavlja bezakonje ukrajinskih vlasti.

-Takav je „dijalog“ sa predstavnicima najveće hrišćanske konfesije u Ukrajini. Nestalo je argumenata. Ili ih nije ni bilo? - napisao je Legojda na svom "Telegram" kanalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana