Митрополиту Павелу одређен кућни притвор

Срна
Митрополиту Павелу одређен кућни притвор

МОСКВА - Старјешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павел, којег украјинска служба бзебједности (СБУ) сумњичи за изазивање раздора и сарадњу са Русијом, рекао је да му је одређен кућни притвор.

-Одредили су ми кућни притвор - рекао је митрополит новинарима.

СБУ од јутрос претреса просторије гдје живи митрополит, преносе руски медији.

Канонска Украјинска православна црква саопштила је да власти требају да изаберу превентивну мјеру за митрополита Павела тек након саслушања, које је првобитно било заказано за 12.00 часова по московском времену.

Нова рунда сукоба око Кијевско-печерске лавре почела је обавјештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено вријеме које је Министарство културе Украјине послало Украјинској православној цркви.

Монасима су наредили да напусте манастир 29. марта.

Александар Ткаченко из украјинског Министарства културе предложио им је да остану, али под условом да пређу у расколничку Православну цркву Украјине.

-Кућни притвор старјешини Кијевско-печерске лавре митрополиту Павелу одређен је на основу измишљених оптужби и представља наставак безакоња украјинских власти - изјавио је портпарол Москвске патријаршије Владимир Легојда.

Он је рекао да се на овај начин по правилу, нажалост, наставља безакоње украјинских власти.

-Такав је „дијалог“ са представницима највеће хришћанске конфесије у Украјини. Нестало је аргумената. Или их није ни било? - написао је Легојда на свом "Телеграм" каналу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана