Na sjeveru Pakistana pronađeno tijelo nastradalog američkog planinara

Srna
Foto: Wikimedia

ISLAMABAD- Pakistanska vojska locirala je tijelo američkog planinara Aleksa Goldfarba-Rumjanceva na planini Karakorum, na sjeveru Pakistana, što je druga smrt stranog alpiniste u toj oblasti za manje od sedam dana.

Tim je iz helikoptera primijetio ostatke Goldfarba tokom akcije potrage i spasavanja, koja je počela u nedjelju 17. janaura, saopštio je Alpski klub Pakistana.

Mađarska kompanija "Mađar ekspedisios", koja je finansirala alpiniste, saopštila je da je Amerikanac najvjerovatnije poginuo prilikom pada sa litice.

Goldfarb i Mađar Zoltan Slanko planirali su uspon na 8.047 metara na vrh Broud pik, koji do sada nije osvojen zimi, bez upotrebe kiseonika ili neke druge vrste pomoći.

Da bi se aklimatizovali za uspon, oni su se prvo peli na obližnji vrh Pastor pik visine 6.209 metara, ali su se susreli sa surovim zimskim uslovima i Slanko je odlučio da se vrati, dok je Goldfarb odlučio da dalje ide sam.

Slanko se pridružio potrazi za svojim partnerom nakon što se on nije vratio u subotu, 16. januara kako je bilo planirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana