Moskva ne može da ignoriše blokadu isporuke na Špicbergen

Srna
Foto: Arhiva

SANKT PETERBURG- Rusija ne može da ignoriše poteze Norveške sa ciljem blokiranja isporuke tovara na norveško ostrvo Špicbergen, ali se nada da će Oslo pokazati zdrav razum i spriječiti eskalaciju, izjavio je za TASS opunomoćeni ambasador ruskog Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Korčunov.

On je na marginama Međunarodnog pravnog foruma u Sankt Peterburgu rekao da Rusija ne želi da Špicbergen, umjesto zone saradnje, postane zona tenzija, naglasivši da to nije izbor Moskve.

Govoreći o tome šta će Moskva učiniti da odgovori na postupke Osla, diplomata je istakao da to ne može da se ignoriše, te da će postupci Norveške, koji su bez presedana, samo zakomplikovati situaciju u regionu.

"Nadam se da će kod naših sjevernih susjeda prevladati zdrav razum i da će se bez nanošenja štete odnosima i povećavanja tenzija pronaći rješenje koje će nam omogućiti da sprovodimo aktivnosti i radimo tamo u skladu sa pravima koja proizilaze iz relevantne konvencije u vezi sa Špicbergenom iz 1920. godine", naveo je Korčunov.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da se Moskva nada prikladnom odgovoru Osla na zvanično pitanje o situaciji sa Špicbergenom koje je upućeno odmah nakon incidenta.

Norveški otpravnik poslova u Rusiji pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova u srijedu, 29. juna, i rečeno mu je da situacija u vezi sa isporukom robe na Špicbergen nije prihvatljiva, nakon što je Norveška blokirala tranzit tovara namijenjenog državnoj rudarskoj kompaniji "Arktikugol".

Kao rezultat norveških ograničenja na prevoz tereta uvedenih ruskim prevoznim kompanijama, koja su uvedena u aprilu, ključna roba za rad "Arktikugola" i Konzulata Rusije na ostrvu ostala je na rusko-norveškoj granici, navedeno je iz Ministarstva.

Pomenuta roba uključuje hranu, medicinsku opremu, građevinski materijal i rezervne dijelove za motorna vozila. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana