Moсква не може да игнорише блокаду испоруке на Шпицберген

Srna
Foto: Arhiva

САНКТ ПЕТЕРБУРГ- Русија не може да игнорише потезе Норвешке са циљем блокирања испоруке товара на норвешко острво Шпицберген, али се нада да ће Осло показати здрав разум и спријечити ескалацију, изјавио је за ТАСС опуномоћени амбасадор руског Министарства спољних послова Николај Корчунов.

Он је на маргинама Међународног правног форума у Санкт Петербургу рекао да Русија не жели да Шпицберген, умјесто зоне сарадње, постане зона тензија, нагласивши да то није избор Москве.

Говорећи о томе шта ће Москва учинити да одговори на поступке Осла, дипломата је истакао да то не може да се игнорише, те да ће поступци Норвешке, који су без преседана, само закомпликовати ситуацију у региону.

"Надам се да ће код наших сјеверних сусједа превладати здрав разум и да ће се без наношења штете односима и повећавања тензија пронаћи рјешење које ће нам омогућити да спроводимо активности и радимо тамо у складу са правима која произилазе из релевантне конвенције у вези са Шпицбергеном из 1920. године", навео је Корчунов.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је раније да се Москва нада прикладном одговору Осла на званично питање о ситуацији са Шпицбергеном које је упућено одмах након инцидента.

Норвешки отправник послова у Русији позван је у руско Министарство спољних послова у сриједу, 29. јуна, и речено му је да ситуација у вези са испоруком робе на Шпицберген није прихватљива, након што је Норвешка блокирала транзит товара намијењеног државној рударској компанији "Арктикугол".

Као резултат норвешких ограничења на превоз терета уведених руским превозним компанијама, која су уведена у априлу, кључна роба за рад "Арктикугола" и Конзулата Русије на острву остала је на руско-норвешкој граници, наведено је из Министарства.

Поменута роба укључује храну, медицинску опрему, грађевински материјал и резервне дијелове за моторна возила. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана